Autobusy na Olomoucku zdražují papírovou jízdenku, ale město Olomouc má dražší sms lístek. Teď se v tom vyznejte!

O 15% zdraží o ledna papírové jízdenky v rámci Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje. Zdražení se nedotkne jízdních dokladů za zavazadlo, psa a kolo. Cenová politika autobusového dopravce je tak úplně opačná oproti olomouckému dopravnímu podniku, který v tramvajích a autobusech účtuje vyšší cenu za sms lístek, než za papír.

Integrovaný dopravní systém Olomouckého kraje dnes zveřejnil novou cenovou politiku pro rok 2024. „V termínu 1. 1. 2024 dojde u všech jízdních dokladů prodaných v papírové podobě, a to i v případě, kdy bude platba za jízdné provedena platební kartou ke zdražení cca o 15 % oproti stávajícím cenám,“ uvedla společnost v tiskové zprávě.

Olomoucký dopravní podnik jde opačnou cestou, sms lístek je zde naopak dražší

Ve městě Olomouci došlo v září letošního roku k úpravě cen jízdného v městské hromadné dopravě, základní jízdenku si cestující v papírové podobě nebo pomocí mobilní aplikace pořídí od září za 20 Kč namísto dřívějších 18 Kč, za zlevněné jízdné nově platí 10 Kč namísto 9 Kč. Oproti tomu sms jízdenka stojí 22 korun, a je tedy dražší, než papírová.

Vlastimil Blaťák