Slavia veze z Olomouce tři body, rozhodl o nich už první poločas

Patnácté podzimní ligové kolo přivedlo na Andrův stadion pražskou Slavii. Ta bez Mojmíra Chytila v základu Olomouc od začátku přehrávala, únavu z náročného utkání s AS Řím na sobě nedala vůbec znát, a z Olomouce veze zasloužené tři body.

SK Sigma Olomouc – SK Slavia Praha 1:3 (1:2)

Úvod utkání patřil hostům, a vedoucí gól přišel už ve čtvrté minutě – roh sice bránící se Sigma ještě odvrátila, k míči se ale dostal Petr Ševčík, jehož cetru našel hlavu Conrada Wallema a Slavia vedla 0:1. Situaci ještě musel posoudit VAR, gól ale nakonec platil. V prvních minutách zakřiknutá Sigma začala po obdržené brance běhat, a na vyrovnání čekala jen jedenáct minut – rozhodčí sice Sigmě po nedovoleném zákroku slávistických hráčů neposkytl výhodu, následný přímý volný kop ale doplachtil přesně na hlavu Jakuba Pokorného, a ten vyrovnal – 1:1. Sigma byla v tu chvíli aktivnější, předvedla možná nejlepší desetiminutovku v utkání, otěže zápasu ale postupně znovu přebrali do svých rukou a na svoje kopačky hosté. Ti se dostali znovu do vedení krátce před poločasem, kdy se k míči dostal Michal Tomič, a do šaten se tak šlo za stavu 1:2.

I druhá půle patřila více Slávistům, a domácí šance držel mnohokrát nad vodou pouze vynikající brankář Digaňa. Skvěle se vytáhl proti nebezpečné patičce střídajícího Micka van Burena, o pět minut později však již kapituloval po střele Václava Jurečky, kterou nešťastně tečoval do protipohybu brankáře Jakub Pokorný – 1:3. V obrovské šanci se ocitl Lukáš Masopust, mířil ale nad. Trenér Jílek reagoval na vývoj utkání trojím střídáním v pětašedesáté minutě, k ojedinělé střele se dostal v pětasedmdesáté minutě Zmrzlý, Mandous si ale jeho pokus pohlídal. Dvanáct minut před koncem se v sešívaném dresu přeci jen ukázal na hřišti Mojmír Chytil, nebezpečná situace ale přišla na druhé straně. Do nadějné pozice se dostal Fiala, trvalejší tlak Sigmy ale v závěru nepřišel.

Branky: 15. Pokorný (Vodháněl) – 4. Wallem (P. Ševčík), 43. Tomič (Jurečka), 56. Jurečka

Karty:  ŽK: 5. Breite (OLO), 35. Zmrzlý (OLO), 45+1. Vodháněl (OLO) – 35. Jurečka (SLA), 46. Vlček (SLA), 86. Wallem (SLA), 89. Douděra (SLA)

SK Sigma Olomouc: Digaňa – Chvátal (65. Křišťál), F. Novák, Pokorný, Zmrzlý – Ventúra, Breite (C) – Vodháněl (85. Israel), Zorvan (65. Pospíšil), Navrátil (66. Sláma) – L. Juliš (74. Fiala).
Trenér: Václav Jílek

SK Slavia Praha: Mandous – Masopust, Ogbu (46. Vlček), Holeš (C) – Tomič (83. Dumitrescu), P. Ševčík (78. Hromada), Oscar, Wallem – Provod, Tijani (46. Van Buren), Jurečka (78. Chytil).
Trenér: Jindřich Trpišovský.

Vlastimil Blaťák