Reprezentace po nočním tahu hráčů: Jen diplomatická vyjádření, jinak „nikdo nic neřekne“

Tisková konference reprezentačního týmu v Olomouci před utkáním s Moldávií se ve velké většině točila kolem sobotní návštěvy diskotéky tří nyní již vyřazených hráčů, na fotbal se skoro nedostalo. Vyjádření manažera reprezentace, trenéra i kapitána týmu ohledně nastalé situace byla ovšem velmi „diplomatická“, do detailů se nikomu moc nechtělo.

Česká fotbalová reprezentace už několik skandálů s večírky hráčů zažila. Tím nejpamátnějším je bezesporu ten z roku 2009 a památná Ujfalušiho věta „nic jsem neplatil a ta částka taky nesouhlasí“.

Nyní je vše s veškerou silou znovu. Tři klíčoví hráči reprezentace se v sobotu večer, 48 hodin před důležitým zápasem s Moldavskem, vypravili do nočního klubu Belmondo, a zůstali zde do časných ranních hodin.

Fotbalový národ byl zvědavý na vyjádření vedoucích reprezentace, co se vlastně stalo. Tisková konference, které se v neděli pozdě odpoledne zúčastnili trenér národního týmu Jaroslav Šilhavý, manažer reprezentace Tomáš Pešír a kapitán týmu Tomáš Souček, ale na naléhavé otázky v podstatě neodpověděla. „Hrdí lvi“ seděli před mikrofony jako mrtvoly a jediné vyjádření, kterého se fotbalový národ dočkal, bylo to, že“je to mrzí“.

Bude to stačit?

Souček: Odpověď bych nechal mezi námi

Přítomní novináři byli svědky sice obsáhlých, ale velmi diplomatických odpovědí, a o incidentu se nedozvěděli vlastně nic.

„Dneska dopoledne jsme obdrželi informace, že se stala věc, kterou jsme později komentovali v našem prohlášení, sešli jsme se nejužší vedení s trenéry, a řešili jsme, jak tu situaci posuneme dál. Došli jsme k závěru, který jsme potom prezentovali v našem prohlášení. Následně jsme si zavolali všechny ty tři hráče, sdělili jsme jim naše rozhodnutí, a musím říct, že hráči to přijmuli, omluvili se, a pak jsme celou tu cě komunikovali směrem k týmu,“ uvedl květnatě manažer reprezentace.

Na otázku České televize na trenéra Šilhavého, „jaká je vaše reakce, jak jste se to dozvěděl?“, odpověděl trenér slovy, že „Samozřejmě když jsem se to dozvěděl, bylo to pro mě velké zklamání a velká komplikace. Ty další věci, co se děly potom, nešly dělat jinak. Hráči se omluvili a opustili sraz. Věřím, že to neovlivní naši přípravu na zítřejší zápas.“

Kapitán Souček v sobě alespoň nalezl sílu novinářům sdělit, že věc zůstane v kabině. Na dotaz, jestli to bere jako podraz na tým, a jestli je pravda, že jako kapitán preferoval, aby hráči v týmu zůstali, nebo si do toho jako kapitán nic neřekl, odpověděl: „Všechny nás to mrzí, mě jako kapitána hodně. I tyto tři hráče to mrzí o to víc, protože všichni tři odvedli pro reprezentaci obrovský počet zápasů, a teď máme důležitý zápas, a budou chybět. To nás hodně mrzí, je to nešťastná situace pro nás pro všechny, ale potrestání je největší pro ně, protože chtěli tady s námi být, udělat ten náš společný cíl, a já jako kapitán jsem k tomu něco měl, ale řekli jsme si všichni, s trenérama, s realizačním týmem i s hráčema, ale tu odpověď bych nechal mezi námi.“

Vlastimil Blaťák