Na kočičí výstavě se v prosinci v Olomouci představí i strašidelná vlkodlačí kočka

Mezinárodní výstava koček v Olomouci se bude letos konat 2. a 3. prosince na výstavišti Flora. Největší kočičí výstava v Evropě mimo jiné představí nové plemeno tzv. vlkodlačí kočky Lykoi, posuzovatelé přicestují až z Brazílie. Během víkendu se představí okolo čtyř set koček třiceti různých plemen.

Tradiční předvánoční výstava koček letos předvede i nové plemeno Lykoi. Takzvaná vlkodlačí kočka je mutací původní krátkosrsté kočky. Připomíná vlka nebo vlkodlaka v podobě domácí kočky. Přirozená genová mutace zcela běžných domácích koček způsobila vznik tohoto velmi zvláštního plemene. Jedná se o recesivní gen. Tento gen musí mít oba rodiče. Jen za splnění této podmínky se narodí lykoi koťata. Na některých částech těla nemá lykoi žádné chlupy. Obvykle se jedná o oblast očí, nosu, brady, čenichu a zadní části uší. Podle objevitele a chovatele tohoto plemene Johnnyho Gobbla působí nos koček lykoi na dotyk jako „guma”.

Loňské výstavy akce se v Olomouci zúčastnili vystavovatelé ze všech okolních států, ale také z Maďarska, Litvy, Ukrajiny a Dánska. Letos se očekává podobně velký zájem.

Vlastimil Blaťák