Mora držela s favoritem krok jen jednu třetinu, Vála se v Olomouci blýskl hattrickem

Sedmnácté extraligové kolo svedlo dohromady domácí Olomouc a Pardubice. Zápas měl od počátku jednoznačného favorita a vlastně i jednoznačný průběh. Po vyrovnané první třetině si pardubice zápas pohlídaly, a vezou z Olomouce všechny body.

HC Olomouc – HC Dynamo Pardubice 1:5 (1:1, 0:1, 0:3)

Úvod zápasu přinesl oboustranně útočný hokej, a velmi aktivní Olomouc se dočkala už v deváté minutě, kdy se z mezikruží trefil Alex Rašner a Mora vedla 1:0. Dynamo však srovnalo de facto z protiútoku, ujala se rána od modré a Ondřej Vála vyrovnal – 1:1. Zbytek třetiny pak přinesl vyrovnaný hokej, ale bez větších šancí.

Druhá třetina přinesla více tlaku hostů, a ve dvacáté deváté minutě šli zásluhou Lukáše Sedláka do vedení – 1:2. Do další obrovské šance se dostal v přesilovce Ciencala, ale Sedláček v domácí brance nechal vyniknout svou lapačku. Olomouc se snažila vrátit do zápasu, snahu si ale komplikovala častými vyloučeními.

První střelu třetí třetiny si sice připsal Káňa, byli to ale opět hosté, kdo rozvlnil síť za gólmanem – podruhé v utkání se s nešťastnou Andělovou tečí prosadil Ondřej Vála – 1:3. Olomouc měla problém dostávat se přes precizní obranů hostí, šance si tak vypracovávali pouze oni. Sedláček se zaskvěl proti Vondráčkovi, nebezpečně tečoval Kaut při vyloučení Macuha. Sedm minut před koncem dostali domácí konečně také přesilovku, nevyužili ji ale a vzápětí znovu inkasovali – Ondřej Vála dokonal hattrick, 1:4, vzápětí přidal pátou branku švihem Martin Kaut – 1:5, a olomoucké naděje se definitivně rozplynuly.

Branky a nahrávky: 9. Rašner (Navrátil) – 11. Vála (Kaut, A. Musil), 29. Sedlák (T. Dvořák), 43. Vála (Kolář, Hyka), 57. Vála (Vondráček), 58. Kaut (A. Musil)

HC Olomouc: Sedláček (Konrád) – Rašner, Ondrušek (C), Řezníček, Sirota, Rutar, Švrček, Mareš – Orsava, Nahodil (A), Káňa – Bambula, Knotek (A), Kunc – Navrátil, Anděl, Plášek ml. – P. Musil, Macuh, Kusko.

HC Dynamo Pardubice: Will (Klouček) – D. Musil, Čerešňák, T. Dvořák, Hrádek, Vála, Kolář – Říčka, Sedlák (C), Hyka – R. Kousal, Zohorna (A), Radil – Cienciala, A. Musil, Kaut – Mandát, Poulíček (A), Vondráček – Paulovič.

Miroslav Hladiš