Karlovarská aréna viděla přestřelku ve druhé třetině a nekonečné nájezdy, Mora veze dva body

Reprízu loňského předkola obstarala úterní extraligová dohrávka v Karlových Varech. Olomouc od začátku sezóny dovezla pouze dva body zvenku, dnes k nim po vyrovnaném průběhu přidala dva další. Utkání rozhodovaly samostatné nájezdy.

HC Energie Karlovy Vary – HC Olomouc 4:5 s.n. (2:1, 2:3, 0:0 – 0:1)

Mora od počátku tahala v utkání za kratší konec. Domácí šli do vedení už ve třetí minutě, kdy se proti Konrádovi prosadil zpoza brány Lukas Zetterberg, a domácí vedli 1:0. Olomouc srovnala krok o deset minut později, kdy souhru v útočném pásme zakončil Jakub Sirota – 1:1. Do nadějné šance se dostal Karel Plášek, do vedení šli ale znovu domácí – Ondřej Beránek šikovně tečoval střelu Havlína, a Energie šla do šaten s vedením 2:1.

Úvod do druhé části hry měli domácí ještě rychlejší, než do té první – Dávid Gríger zužitkoval Rachůnkovu přihrávku a Vary odskočily už na 3:1. V polovině utkání pak přišly olomoucké chvíle – nejprve snížil dělovkou Jan Káňa – 3:2, krátce po něm pak další bombou vyrovnal Dalibor Řezníček – 3:3! Pak se ale začalo dít něco, z čeho trenérům, vyznávajícím defenzivu, musely na hlavě vstávat vlasy. Nejprve poslal Energii znovu do vedení Ondřej Beránek, aby jen o třicet vteřin později znovu vyrovnal Rok Macuh – 4:4.

Třetí třetina zaujala střetem, po kterém zůstal ležet na ledě karlovarský Procházka, gólové žně ze druhé třetiny, ale skončily. Herní převahu, zvýrazněnou přesilovkou, měla Energie, do obrovské šance ujel olomoucké obraně Koffer, puk mu ale uskočil. Na druhé straně mohl o třech bodech rozhodnout Knotek, hosté postupně získali na ledě převahu, gól ale v poslední části základní hrací doby nepadl.

Hned na začátku prodloužení zívala prázdná branka na Ondruška, pak Káňa nastřelil tyč, a když neuspěl ani na druhé straně Beránek, došlo na nájezdy. Na ty Olomouc vyměnila gólmana a poslala do branky Jakuba Sedláčka, prvních pět sérií patřilo na obou stranách gólmanům a muselo se přidávat. Svůj nájezd nakonec proměnil až Rok Macuh v osmé sérii a vyválčil tak Olomouci druhý bod.

Branky a nahrávky: 3. Zetterberg, 18. Havlín (Plutnar, Kangasniemi), 22. Gríger (Rachůnek, Kangasniemi), 30. O. Beránek – 13. Sirota (Orsava, Káňa), 26. Káňa (Ondrušek, Navrátil), 27. Řezníček (Plášek ml., Navrátil), 30. Macuh (Kusko, Řezníček), rozh. náj. Macuh

HC Energie Karlovy Vary: Frodl (Habal) – Plutnar, Huttula, Mikyska, Stříteský, Havlín, Dlapa, Benda – Kangasniemi, Černoch (C), O. Beránek (A) – Rachůnek (A), Gríger, Hladonik – Redlich, Jiskra, O. Procházka – Kofroň, Koffer, Zetterberg.
Trenér: David Bruk

HC Olomouc: Konrád (Sedláček) – Ondrušek (C), Rašner, Sirota, Řezníček, Švrček, Rutar, Mareš – Káňa, Nahodil (A), Orsava – Kunc, Knotek (A), Bambula – Plášek ml., Anděl, Navrátil – Kusko, Macuh, Kucsera.
Trenér: Jan Tomajko

Miroslav Hladiš