Jan Lukáš se po výměně objevil v Hradci. Ten s ním jednal už před sezónou

Během úvodního dne reprezentační přestávky dochází ke změně na brankářském postu Mountfieldu HK. Na vlastní žádost po více než dvou sezonách opouští Českou republiku a vydává se za větším vytížením do své rodné země Henri Kivaho, jenž bude nově působit v posledním klubu finské Liigy – SaiPa Lappeenranta. Novým členem hradeckého brankoviště se pak stává třicetiletý exolomoucký Jan Lukáš, který míří opačným směrem.

Mezi tyčemi Mountfieldu HK dostává od začátku sezony 2023/24 výraznější prostor Patrik Bartošák, jeho finský kolega se musel spokojit s menší minutáží – Henri Kiviaho tak v tomto ročníku naskočil do pěti extraligových duelů, na další dva si odskočil do partnerského Kolína. Nyní hradecký A-tým na vlastní žádost opouští a vrací se do rodné země, kde by se měl stát jedničkou SaiPy.

Více informací poskytuje generální manažer Aleš Kmoníček. „Přestože byl Henri srozuměn se situací v našem brankovišti od samého počátku, nebyl postupně spokojený s vytížením a opakovaně přes agenta požadoval výměnu. I když byl o Henriho zájem z extraligy, našli jsme jinou možnost a připravili jakýsi mezinárodní trejd se SaiPou. Každopádně chci Henrimu za jeho působení v našem klubu poděkovat, protože i on přispěl velkou měrou k našim úspěchům v posledních sezonách. Přeji mu pevné zdraví v jeho další sportovní kariéře,“ říká představitel hradeckého klubu.

Pozici brankářské dvojky zaujme olomoucký rodák Jan Lukáš, který doposud působil právě v SaiPě. Ze svého druhého zahraničního angažmá se nicméně vrací předčasně do Čech. Třicetiletý brankář v minulosti úspěšně hájil dresy pražské Sparty, mladoboleslavských Bruslařů či naposledy olomouckých Kohoutů. Právě v Olomouci si vybojoval působení ve Finsku, nyní se stává novou gólmanskou tváří Hradce Králové.

Třicetiletý brankář absolvuje první trénink s A-týmem ve středu. Co k příchodu olomouckého odchovance pod Bílou věž říká generální manažer Aleš Kmoníček? „S Honzou jsme jednali již před letošní sezonou, a i když to vypadalo slibně, dostal zajímavou nabídku ze SaiPy, kterou se rozhodl využít. V rámci řešení současné situace s Henrim nás napadla možnost výměny, kterou jsme za několik dní s vedením SaiPy nakonec zrealizovali. Jsem rád, že se nám podařilo Honzu napodruhé do našeho klubu získat, je se svojí rolí srozuměn a také jsem rád, že jsme snížili kvótu cizinců o jedno místo. Honza se zapojí již tento týden do tréninkového procesu.“

Profil Jana Lukáše

Olomoucký rodák začal s hokejem právě na Hané ve svém rodném městě, kde postupně prošel všemi mládežnickými kategoriemi. V Olomouci se vypracoval až mezi tuzemskou gólmanskou špičku ročníku narození 1993, a tak se objevil i v hledáčku národního mužstva a oblékl mládežnický reprezentační dres. Nakonec se dokonce i zúčastnil světového šampionátu juniorů v Rusku, zastával zde však trojku za duem Patrik Bartošák & Matěj Machovský.

Před sezonou 2013/14 se stal Jan Lukáš součástí Lva Praha, se kterým obrážel Rusko a sbíral velké zkušenosti do budoucna. KHL si nakonec vyzkoušel pouze v jednom zápase, a to proti Novosibirsku, a tak se v rytmu udržoval hlavně v české první lze, kde hájil barvy nejčastěji Benátek nad Jizerou. Během následného dvouletého působení v pražské Spartě musel Jan Lukáš v tvrdé konkurenci bojovat o místo – své menší vytížení řešil dvěma hostováními: V tehdy ještě prvoligovém Kladně a také ve Znojmě, kterému pomohl ke stříbru v rakouské EBEL během ročníku 2015/16.

Naplno jedničkou se Jan Lukáš stal během sezony 2016/17, kdy hájil branku Mladé Boleslavi, za kterou odchytal hned osmatřicet extraligových zápasů, klub pak nicméně v závěru ročníku upřednostnil Brandona Maxwella, a tak se olomoucký odchovanec vydal na Slovensko, kde byl velmi úspěšný. S Banskou Bystricí si došel pro slovenský titul, v týmu se potkal také s Alexem Tamášim.

Po ročním působení na Slovensku se Jan Lukáš vrátil zpět do Olomouce, kde se usadil na dlouhých pět sezon a s Branislavem Konrádem vytvořil jednu z nejstabilnějších a nejkvalitnějších brankářských dvojic v Tipsport extralize. Doma na Hané prožil statisticky nejlepší ročník během sezony 2022/23, kdy kromě třinácti vychytaných výher udržel úspěšnost zákroků přes 91,4 % a nakoukl také do reprezentace. I proto zaujal v zemi tisíce jezer. Jeho působení v SaiPě se však zkrátilo na pouhých šest měsíců – již v listopadu se Jan Lukáš dohodl na návratu do vlasti. Tentokráte však nikoliv do Olomouce, nýbrž do Hradce Králové, kde se znovu potká s parťákem z mládežnické reprezentace Patrikem Bartošákem.

 

Vlastimil Blaťák