Chorvatsko inspirovalo mladé umělce. Studentská výstava v Olomouci reflektuje výjevy krajin i divoké abstrakce

Týdenní letní výtvarný Artcamp strávili v červnu v chorvatském Živogošči studenti olomouckého Gymnázia Čajkovského pod vedením pedagožky Heleny Peštuk Sedláčkové. Za asistence fotografa Petra Zatloukala a jeho partnerky Lenky Kučerové mladí talenti vytvořili bezpočet nádherných děl.

Ta si pak mohli příchozí prohlédnout na vernisáži v Galerii V chodbě. Úterní podvečer plný kultury, dobrého jídla a vína spolu strávili hlavně studenti a jejich rodiče, kteří se přišli podívat na různorodost umění jejich ratolestí.

V galerii je k vidění široká škála stylů a technik, vystaveny jsou například idylické chorvatské krajinky, divoké abstrakce, portréty, nebo třeba fotografie bodyartu, tvořené pomocí henny.

Chobotnice na autobusové zastávce je k vidění na webu

Společným dílem osmidenního pobytu studentů byla tvorba murálu, kdy studenti spojili své síly a pod vedením několika výtvarníků a pedagogů vytvořili na autobusové zastávce výmalbu v podobě chobotnice. Na dílo je možné se podívat prostřednictvím webových stránek jejich školy.

„Jsem velmi vděčná, že tahle výstava mohla vzniknout,“ řekla ve svém úterním proslovu Sedláčková. „Na obrázky se tak mohou podívat i děti, které chodí do budovy do sdružení D, anebo do Pedagogicko-psychologické poradny. Je to inspirativní,“ uvedla na vernisáži Helena Peštuk Sedláčková, vedoucí campu.

Výstavu pomáhal realizovat i Petr Zatloukal, který dlouhá léta učil fotografii a počítačovou grafiku na Univerzitě Palackého. „Je to skvělá výstava, příště bych si tady taky rád vystavil své fotografie,“ poznamenal s úsměvem Zatloukal.

Díla nadaných gymnazistů si lze i nadále prohlédnout v Galerii V chodbě na adrese 17. listopadu 43 v Olomouci ve všední dny od osmé hodiny ranní do čtyř hodin odpoledne.

Monika Janků