Zemřel československý reprezentant hybatel uničovské cyklistiky Richard Dostál

Nejen cyklistický svět zasáhla smutná zpráva: Ve středu 18. října náhle a neočekávaně ve věku 64 let zemřel pan Richard Dostál. Poslední rozloučení se uskuteční ve středu 25. října v 11.15 hodin v obřadní síni šternberského hřbitova.

Richard Dostál byl významnou postavou uničovského sportu. Od roku 2003 zastával funkci předsedy Tělovýchovné jednoty Uničov, byl hybatelem zdejší cyklistiky a jako pořadatel dokázal, že se město stalo dějištěm mimořádně významných cyklokrosových klání Toi Toi Cup, na kterých startovali jezdci české i evropské špičky. Než se ujal rolí organizátora, sám jako aktivní sportovec a reprezentant Československa zaznamenal úctyhodnou řádku sportovních úspěchů.
Richard Dostál se narodil 29. května 1959 ve Šternberku. Ve svých 14 letech se stal členem cyklistického oddílu TJ Uničovské strojírny a v letech 1978 až 1980 jezdil v dresu Dukly Brno. Dlouhý výčet jeho sportovních úspěchů otevírá první místo na Mistrovství ČSSR v silniční cyklistice družstev v roce 1975. V následujícím roce byl druhý na Mistrovství ČSR v cyklokrosu, mezi dorostenci zvítězil v Československém poháru v cyklokrosu 1976–1977…
Cyklistika byla pro Richarda Dostála srdeční záležitostí. I proto z vlastních prostředků financoval vydání rozsáhlé monografie Tanec v pedálech. Kronika uničovské cyklistiky. Publikace, jejímž autorem je Zbyněk Spáčil, byla vydána loni.
Marek Juráň