Z dubového dřeva, motorovou pilou. Řezbář ze Senice Pavel Dlabal vytvořil Přerovu nový betlém

Přerovský advent nabídne letos novinku. Návštěvníci se mohou těšit na unikátní dřevěný betlém, jeho součástí budou až metr a půl vysoké postavy – Tři králové, svatá trojice, anděl a ovečky, pes i oslík.

„Betlém bude tvořit celkem 16 postav, jesličky a vyřezávané pozadí. Vyřezávám motorovou pilou z dubového dřeva, po obroušení budou sochy vystínované a nalakované. Hotovo bude do konce listopadu,“ prozradil řezbář ze Senice na Hané Pavel Dlabal, který betlém tvoří pro město za 300 tisíc korun.

Krampusáci v Přerově budou,

Letošní novinkou bude v Přerově také rozšířená světlená výzdoba města, která přišla na 3 miliony 670 tisíc korun. „Světelné vánoční ozdoby budou nově na kruhových objezdech, na Městském domě, na náměstí Přerovského povstání a na Žerotínově náměstí, nazdobíme Tyršův most i některé městské kašny. Mimo nezůstaly ani místní části města, které obdrží vánoční světelné řetězy,“ prozradil náměstek primátora Miloslav Dohnal.

Vánoční atmosféra se přenese i do městské autobusové dopravy. „Po Přerově budou jezdit čtyři vánočně nazdobené autobusy. Vnitřní prostory budou po setmění cestujícím osvětlovat světla ve tvaru hvězdiček, zvenku navodí adventní atmosféru folie s vánočním motivem, které pokryjí část autobusových oken,“ doplnil náměstek Tomáš Navrátil.

Bohatý bude rovněž kulturní program. „Letos bude v průběhu adventu program na náměstí každý den. Dali jsme prostor školám i školkám – a pozvali jsme osvědčené kapely a interprety. Na pódiu zazpívá Heidi, Tanja, Vilda Čok, ze skupin bych zmínil třeba Kern, Han´s Fvckers, Turbo, Critical Acclaim, Loretta, Kameron či Special Věry Špinarové. Diváci se mohou těšit také na Elišku Novákovou & Black Rose,“ nabídl první ochutnávku programu ředitel Macíček.

Novinkou letošního roku bude také pochod Krampusáků, na který se Přerované mohou těšit v úterý 5. prosince – jejich průvod vyjde v 16.30 od Kina Hvězda, v 18 hodin budou Krampusáci „strašit“ a bavit lidi přímo na náměstí, kde bude Mikulášská show. A stejně jako v předchozích letech se Přerované mohou těšit také na historický jarmark, který se 17. prosince, na stříbrnou neděli, uskuteční na Horním náměstí.

„Tradičně Přerovany zajímá také to, kdo bude vystupovat na pódiu před radnicí na Štědrý den dopoledne, letos to tedy bude opět Re-Vox, který to rozbalí o půl jedenácté, ve dvanáct se pak rozloučíme za tónů Věžní hudby,“ doplnil Macíček. Program bude pokračovat i 27., 29. a 31. prosince. Nový rok pak přivítá Přerov ohňostrojem, který bude odpálen v 18 hodin a viditelný bude z břehů řeky Bečvy – a o půl hodin později už bude na náměstí hrát Fleret.

Vlastimil Blaťák