Výzva zastupitelům, aby se zdrželi hlasování o hokejové hale

Dnešní díl našeho publicistického pořadu se nejmenuje Vysílá Blaťák, nýbrž Vyzývá Blaťák. A to proto, že se chci dopustit jedné obrovsky důležité veřejné výzvy.

Už za několik málo dnů, 30. října, v pondělí příští týden, bude olomoucké zastupitelstvo rozhodovat o budoucím osudu hokejové haly.

Máme na výběr ze tří variant: první varianta je, že město postaví zbrusu novou arénu na nějakém svém pozemku. Druhou možností je rekonstrukce Plecharény podle projektu pana architekta Štefky, a za třetí je tady nabídka soukromého investora, který chce na Velkomoravské ulici zbudovat podle svého projektu také novou halu, za nemalého finančního přispění města po dobu následujících třiceti let.

Já jako občan a publicista nemám k dispozici dostatek informací, abych dokázal posoudit, která z uvedených možností je pro město lepší. Věřím ale, že zastupitelé ty informace mají, a že se rozhodnou správně.

Považuji nicméně za obrovsky důležité říci, a vyzvat ty zastupitele, kteří kdy v minulosti obdrželi z rukou investora jakékoli finanční prostředky, například na volby, aby se v pondělí zdrželi hlasování. Tak se to totiž v demokratické zemi s rozvinutou politickou kulturou dělá.

A pokud se hlasování nezdrží a i přes tento handicap budou o projektu rozhodovat, aby se v zápětí vzdali svého zastupitelského mandátu, a šli se čestně zastřelit.

Přeji olomouckému hokeji i městu to nejlepší rozhodnutí a věřím, že v pondělí k němu dospějeme.

Vlastimil Blaťák