Řidiči, nezapomeňte na datum 1. listopadu! Povinností máte několik

Zima nám už klepe na dveře a řidiči proto nesmí zapomenout na datum 1. listopadu 2023. Od tohoto data budou policisté Olomouckého kraje provádět namátkové kontroly vozidel se zaměřením na zimní výbavu. Při kontrolách se zaměří zejména na použití zimních pneumatik, zda nejsou na vozidle nečistoty, sníh či námraza, které zabraňují řidiči ve výhledu a v neposlední řadě led, který by při uvolnění mohl ohrozit bezpečnost provozu na pozemních komunikacích.

Povinnost použít zimní pneumatiky je stanovena v § 40a zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích. Od 1. listopadu do 31. března je povinnost používat zimní pneumatiky, a to v případě, že se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze vhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se tak stane. Zimní pneumatika by přitom měla mít hloubku dezénu nejméně 4 mm u vozidel do hmotnosti 3,5 tuny a u vozidel, která tuto hmotnost převyšují, by měla být hloubka dezénu nejméně 6 mm. Tato povinnost neplatí pro náhradní pneumatiku použitou v případě nouzového dojetí.

Zimní pneumatika má na bočnici vyznačeno označení M+S, M.S., M/S, nebo MS. Za zimní dezén se považuje též speciální dezén, u něhož je na bočnici pneumatiky vyznačeno označení ET, ML nebo MPT. Alternativně lze využít též celoroční pneumatiky s označením M+S, ale tyto pneumatiky lze doporučit jen pro řidiče, kteří v zimě moc nejezdí, nebo jezdí v provozu ve velkých městech. V horských oblastech se však jejich užití nedoporučuje.

Pokud je u silnice umístěna dopravní značka C15a „povinná zimní výbava“, musí řidiči užít zimní pneumatiky vždy bez ohledu na počasí a dobu.

Pro zimní pneumatiky platí pravidlo 4×4:

  • 4 stejné pneumatiky na vozidle jsou povinností
  • 4 zimní sezóny je doporučená doba pro použití pneumatik
  • 4 mm je minimální hloubka dezénu
  • 4 měsíce v roce – uplatnění pro zimní pneumatiky

V zimních měsících by ve vozidle neměla chybět škrabka na led, rozmrazovač zámků, smetáček a rukavice. V případě nouze se mohou hodit i startovací kabely a baterka.

Ladislav Jílek