Projekt „Ledové kostky“ zastupitelé v detailech ani neznají. Změní se to čtyři dny před hlasováním o hale

Ve čtvrtek 26. října v 17 hodin proběhne v zasedacím sále budovy magistrátu na Hynaisově ulici prezentace projektu tzv. Ledové kostky architekta Roberta Štefky. Projekt vznikl před více než deseti lety, nyní je v rozhodovacím procesu o budoucí podobě hokejové haly v Olomouci konkurenčním vůči projektu Richarda Morávka, pořádné prezentace se však dosud nedočkal. Nyní se to změní.

Prezentace proběhne čtyři dny před okamžikem, kdy by olomoučtí zastupitelé měli o dalším osudu zimního stadionu rozhodovat. Na stole jsou tři varianty. Postavení nového stadionu na Hynaisově ulici, podpora soukromého projektu Richarda Morávka na Velkomoravské ulici a stavba vlastního stadionu na případném jiném místě ve městě.

Prezentaci pořádá zastupitelský klub spOLečně, podle slov předsedy hnutí Roberta Runtáka především z důvodu, že projekt Ledové kostky vnímají jako potenciálně zajímavou alternativu. Ačkoliv jde o projekt, na něj že vydáno platné stavební povolení, nikdy nebyl pořádně zastupitelům prezentován.

Ledová kostka má stavební povolení. Co o ní zastupitelé vědí?

Projekt vznikl v minulosti z iniciativy společnosti PMS Přerov, podnikatele Karla Kuropaty, město Olomouc později projekt odkoupilo. Projekt má platné stavební povolení.

Olomoucké zastupitelstvo jednalo o budoucnosti olomoucké hokejové haly již v červnu, rozhodnutí, zda se pustit do projektu rekonstrukce stávajícího zimního stadionu, postavit vlastní stadion, nebo se vydat cestou projektu soukromého investora na Velkomoravské ulici s nemalým příspěvkem města na dobu dlouhých třicet let, bylo tehdy odloženo na podzim.

Richard Morávek, autor projektu Velkomoravská, pak v diskusi na zastupitelstvu sám vybídl k odkladu rozhodnutía získaný čas chtěl věnovat „zodpovězení veškerých dotazů a poskytnutí informací pro to, aby se měli možnost zastupitelé s nabídkou jeho společnosti Redstone podrobněji seznámit.“ Během letních měsíců pak byli zastupitelé s projektem Velkomoravská důkladně seznámeni.

Variantě Ledové kostky se však tolik pozornosti nedostalo. „Zastupitelé byli s tímto projektem v minulosti seznámeni jen velmi obecně, nic konkrétního za celá ta léta nezaznělo. Detaily jsou jim neznámé,“ uvedl pro Hanácké novinky předseda hnutí spOLečně Robert Runták, který ve čtvrtek pořádá veřejnou prezentaci tohoto projektu. Čtyři dny před tím, než o něm zastupitelstvo rozhodne.

Veřejné slyšení po 11 letech. Seznamte se s Ledovou kostkou!

Veřejná prezentace projektu ledové kostky, jinými slovy rekonstrukce Plecharény, se uskuteční ve čtvrtek 26. října od 17. hodin v zasedacím sále budovy magistrátu na Hynaisově ulici.

„Během letních měsíců měli olomoučtí zastupitelé možnost navštívit semináře, na kterých byl prezentován projekt haly na Velkomoravské. Zastupitelský klub hnutí spOLečně se rozhodl řadu těchto seminářů rozšířit o prezentaci olomouckého architekta Roberta Štefky, který ve čtvrtek 26.10. osvětlí zúčastněným jak samotný projekt Ledové kostky, který má v současné chvíli platné stavební povolení, tak možnosti zeštíhlení projektu ve vztahu k ekonomickým možnostem města,“ uvedlo hnutí spOLečně ve svém příspěvku na sociálních sítích.

„Vzhledem k množství již vynaloženého úsilí a finančních prostředků na tento projekt považujeme za důležité, aby měli zastupitelé možnost zhlédnout jeho prezentaci a byl jim v návaznosti na již proběhlé semináře poskytnut komplexní pohled na možnosti dalšího postupu při rozhodování o jednom ze zásadních bodů nadcházejícího jednání zastupitelstva,“ stojí v pozvánce.

Vlastimil Blaťák