Policistou na zkoušku: Studenti předvedli svou fyzičku

Policisté se v pondělí v Šumperku setkali se studenty maturitních ročníků šumperských středních škol, aby jim nabídli unikátní možnost splnit si fyzické testy, nutné pro přijetí mezi policisty.

Studenti se tak mohli seznámit s prací některých složek policie. „Představili jsme jim dopravní policii, činnost oddělení hlídkové služby a práci kriminalistického technika při zajišťování stop na místě činu. Kolegové z hlídkové služby předvedli svou výstroj, výzbroj a v tělocvičně pak výcvik hmatů a chvatů sebeobrany. Cenné informace se dozvěděli od pracovnice personálního oddělení a kolegů ze služby kriminální policie a vyšetřování, kteří jim nastínili dnes velmi diskutovanou problematiku kyberkriminality,“ uvedl za Policii ČR Ladislav Jílek.

Člunkový běh, kliky, i motorický test. Všichni studenti testy splnili

Po dopoledním programu si jedenáct studentů vyzkoušelo splnit fyzické testy, které jsou jednou z podmínek přijetí k policii. Postupně plnili člunkový běh, kliky a celomotorický test. Poslední disciplínou byl běh na 1000 metrů, který museli studenti absolvovat i za nepříznivého deštivého počasí. I přes nepřízeň počasí se nakonec podařilo všem účastníkům fyzické testy splnit, a tyto jim budou započítány pro případ, že budou chtít po maturitě doplnit naše řady.

Na závěr programu poděkoval za účast ředitel územního odboru plk. Mgr. Libor Giesel a všichni od něj obdrželi osvědčení o fyzické způsobilosti. Třem nejlepším studenům předal drobné upomínkové dary.

Vlastimil Blaťák