Prezident Pavel je na Olomoucku, u budovy kraje na něj pískal jeden odpůrce

Prezident Patr Pavel přijel na Olomoucko na svou první návštěvu kraje. Denní program zahájil o půl deváté ráno na Univerzitě Palackého, poté pokračoval Ke krajskému úřadu na setkání s hejtmanem Josefem Suchánkem. V odpoledních hodinách míří na Šumpersko a Jesenicko.

„Já jsem moc rád, že jsme mohli navštívit Olomoucký kraj, a zvlášť v takhle pěkném počasí, které pro nás kraj zařídil a to nejenom proto, že jsem v tomto kraji sám strávil řadu let pracovně, ale moje žena z něho pochází. Problémy kraje, ale i jeho úspěchy nám rozhodně nejsou neznámé,“ uvedl prezident Pavel.

Návštěva kraje. Prezident nečekaně otevřel především sociální témata

Přivítání před budovou Krajského úřadu obzvláštnil jediný odpůrce současného prezidenta, který během jeho příjezdu pískal. Prezident Pavel se pak na úvod své návštěvy zmínil o problémech postižených a možnostech jejich integrace do společnosti.

„Bavili jsme se o těch nejenom velkých projektech, ale i o tom, jak je kraj schopen udržovat především silnice druhých a třetích tříd, na které se dlouhodobě peněz nedostává. A není to v možnostech krajů, aby ty deficity, které se tady za dlouhé roky vytvořily, byly schopny sami odstranit. Bavili jsme se také o tématech, která v jiných krajích tolik nezazněla, jako například přechod z dosud běžné ústavní péče na péči řekněme více rodinnou, domáckou tak, aby lidé v ústavech sociální péče nemuseli žít v podmínkách minulého století nebo dokonce předminulého, ale aby se tento druh péče dostával do moderního kontextu a ti lidé měli možnost se více integrovat do společnosti. Totéž jsme zmínili v případě dětských domovů, kde jsme narazili na to, že řešení těchto problémů není ani tak moc ekonomickou záležitostí jako spíše věcí obecného povědomí a přijetí toho, že tohle je cesta kupředu a ne izolování těchto lidí někam na okraj společnosti, kde na ně neuvidíme a nebudou nám narušovat naše vnímání života. Měl jsem také možnost dopoledne hovořit se studenty na Filozofické fakultě, oslavit s nimi alespoň pomyslně čtyř set padesáté výročí Univerzity a podebatovat nejenom na současná aktuální bezpečnostní témata, ale i na to, co je konkrétně zajímá, to znamená postavení filozofických fakult, jejich nerovnováha ve vztahu k těm přírodovědným, způsob, jakým by asi tato situace mohla být řešena,“ uvedl v Olomouci prezident.

Během odpoledne pokračuje návštěva prezidentského páru cestou na Šumperko a Jesenicko, zítra program pokračuje jak znovu v severních okresech kraje, tak i zpátky v Olomouci, kde svou návštěvu zakončí.

Výběr z programu návštěvy
(změna programu vyhrazena) 

Pondělí 30. října 2023 

08:30 příjezd prezidenta republiky na FF UP, Olomouc

08:30 setkání s prorektorem a děkanem, pracovna děkana

09:00 debata prezidenta republiky Petra Pavla se studenty

10:15 návštěva Krajského úřadu Olomouckého kraje

10:15 debata s hejtmanem Olomouckého kraje, radou kraje a s předsedy zastupitelských klubů
——
Separátní program paní Evy Pavlové:  

10:00 Otevření Centra pro řešení konfliktů a mediaci, PF UP, Olomouc 

—— 

11:20 setkání a oběd prezidentského páru s hejtmanem Olomouckého kraje

12:40 tiskový brífink prezidenta republiky a hejtmana Olomouckého kraje  

16:15 setkání s patrioty Jesenicka

18:00 debata s občany, KD Javorník 

Úterý 31. října 2023 

9:00 návštěva areálu továrny firmy WOOX

10:15 návštěva ZŠ Vápenná  

11:30 oběd se starosty Jesenicka a Šumperska
(Loučná nad Desnou) 

13:10 návštěva Ruční papírny Velké Losiny 

14:45 tiskový brífink prezidenta republiky

16:10 debata s příslušníky Velitelství pozemních sil AČR
(Olomouc) 

Vlastimil Blaťák