Anna Artyshuková táhla Olomouc za vítězstvím, volejbalistky zdolaly Přerov 3:0

Třetím kolem pokračovala extraliga volejbalu žen. Olomouc doma hostila tým Přerova a díky agresivnímu podání a výbornému útoku, kde dominovala hlavně Ukrajinka Anna Artyshuková, vyhrál olomoucký tým jasně 3:0.

Domácí tým šel do vedení 3:1, na podání byla Wiktorie Nowaková, hosté srovnaly smečovaným servisem Lazárkové. Pak přišla na podání domácí smečařka, Ukrajinka Anna Artyshuková, Olomouc vedla 6:3 a přišel první oddechový čas trenéra hostí Vlčka. Olomouc ale stále navyšovala vedení, po smeči kapitánky Farské a bloku přerovského útoku už vedla 13:7. Za stavu 16:9 si hosté brali druhý time-out. Střídající Oujezdská z Přerova snížila třemi body z podání na 13:17 a hráčky k lavičce si volal také domácí kouč Drešl. Pomohlo to, kapitánka Farská získala čtyři body a Šantovka vedla o osm. Přerov pak střídáním nahrávaček a agresivním podáním Vajdová snížil na 17:23. Smeč polské hráčky Wiktorie Nowakové přinesl první setbol a podání Shevkenekové přinesl po vítězství 25:17 set domácímu celku.

V začátku druhého setu vedla pořád mírně Olomouc, po ulívce Fedchukové 7:4. Přerov se držel blízko, ale vysoká Artyshuková mu dělala potíže se svými útoky, a tak domácí tým stále vedl o dva či jeden bod, postupně navýšila Olomouc na 17:13. A přímým bodem Leah Shevkenekové z podání už to bylo 20:14. Hosté naopak kazili podání a po smeči Artyshukové UP zopakovala výsledek prvního setu, vyhrála 25:17.

Ve třetím setu VK Šantovka Olomouc UP opět od začátku diktovala tempo hry a první body povolila Volejbalu Přerov za stavu 5:0. Olomouc v Hanáckém derby nepouštěla soupeře do hry, po bloku Michaely Nečasové při servisu Farské vedla 10:4. Přerov měl potíže s příjmem i útokem Olomouce, při podání Kanaďanky Shevkenekové už to bylo 14:8. McClellanová pak dvěma bloky snížila a hosté se chytali šance. Domácí zabrali a vedli zase 19:13. Přerov ještě snížil na 16:19, ale dva bloky Nečasové daly Olomouci klid. Zápas zakončila smeč Anny Artyshukové, domácí hráčky vyhrály 25:21 a celý duel 3:0.

„Zápas nebyl nějak pohledný a byl o chybách na obou stranách. Nám se vždy podařilo v každém setu odskočit a držet náskok. Nicméně vidím u nás ještě spoustu práce a hodně hodin dřiny, abychom se zlepšili a sehráli se,“ řekl k vítěznému utkání trenér Olomouce Jan Drešl. Radost z vítězství měla i kapitánka Olomouce Adéla Farská. „My jsme byly dnes agresivnější na servisu. Chtěly jsme s holkama podávat i za cenu občasných chyb riskantně. Přerov měl s naším servisem velké potíže a nám usnadňoval útok i obranu. A přestože ještě nejsme úplně sehrané, tak jsme některé míče dokázaly uhrát a poradily jsme si s tím dobře. Byly jsme dnes díky servisu lepší v poli i v útoku,“ zhodnotila utkání kapitánka Olomouce Adéla Farská.

Už v pondělí 16.10. hraje VK Šantovka Olomouc UP 2. kolo Chance Českého poháru na půdě TJ Ostrava B. V pátek 20. října pak hostí olomoucký tým od 17 hodin doma Prostějov.

VK Šantovka Olomouc UP – Volejbal Přerov 3:0 (17, 17, 21)

Rozhodčí: Hladišová, Ištvanech.

Čas: 81 minut

Diváků: 250

Olomouc: Shevkeneková, Fedchuková, Nowaková, Artyshuková, Farská, Nečasová, libero Chaloupková. Střídala: Šotkovská.

Přerov: Kohoutová, Tinklová, Lazárková, McClellanová, Kovačičová, Vajdková. libero: Kulová. Střídaly: Oujezdská, Hůsková, Zatloukalová.

Miroslav Hladiš