Spekulace ohledně pádu olomoucké koalice: Přijede v listopadu ze Sněmovny Martin na koni?

Miluju spekulativní fejetony, za které budu vysmíván a haněn, protože to samozřejmě není pravda, a nikdo by si nikdy nedovolil o tom ani přemýšlet. Jenže vrabci na střeše slyší vždycky všechno, co se v kuloárech šustne, a momentálně zpívají tak mocně, že se možná sluší vypustit to ven. Copak by se stalo, kdyby…

… Copak by se stalo, kdyby se situace kolem multifunkční arény na Velkomoravské vyhrotila do té míry, že se jedna z olomouckých koaličních stran stane balvanem, který stojí v cestě kšeftu?

Když řešilo zastupitelstvo hokejovou halu naposledy, a podklady předložené zastupitelům dávaly víc otázek, než správných odpovědí, došlo k nečekanému a šalamounskému řešení: rozhodnutí se odložilo na podzim, aby – citace – „projednávání srovnávací analýzy a rozhodnutí o další budoucnosti zimního stadionu tak zastupitelé prozatím odložili. O předložené variantě, spolupracovat na výstavbě multifunkční haly se soukromým investorem v lokalitě ulice Velkomoravská, nehlasovali. S nabídkou developera se chtějí podrobněji seznámit a získat tím prostor pro kvalifikované rozhodnutí.“ Tak zněla oficiální tisková zpráva města Olomouce, zveřejněná 5. června letošního roku.

V polovině září se však zdá, že získaný čas nemá sloužit k podrobnějšímu seznámení se s nabídkami, ale ke škatulatům na radnici. Jak se věci vyvinuly, je to koalice Pirátů a ProOlomouc, která může zablokovat nebo zkomplikovat dohodnutý scénář, a to se prostě nehodí. Informace o tom, že by stávající koaliční smlouva ANO, ProPir a hnutí spOLečně kvůli hale padla, a ProOlomouc s Piráty by byli nahrazeni – světe div se, anebo už spíš ne – Občanskými demokraty (pod neurčitou maskou značky SPOLU), se šíří městem už rychlostí světla.

Že by spojení ODS a ANO dávalo v zastupitelstvu pohodlnou většinu 26 hlasů, nutnou k protažení Morávkovy haly, je jasnější, než jasné. Jak by se k podobnému scénáři postavilo hnutí spOLečně, je otázkou – pravděpodobně by se nové koalice s ODS neúčastnilo, jak ale bylo naznačeno, stavitelé haly jejich hlasy nepotřebují.

Spekulace? Možná. Já se nechám překvapit. Příjezd Martina na koaličním koni zpátky ze Sněmovny na olomouckou radnici je v listopadu možný. Podrobnější podklady ke zvážení jednotlivých variant pak už ale nejsou potřeba.

Vlastimil Blaťák