Olomoucká Telegraph Gallery představuje současné směřování britské figurativní malby

Telegraph Gallery vystavuje figurativní malbu pěti současných britských malířek a malířů. Výstavu New Positions in British Painting připravila kurátorka Jane Neal. Zahájena byl vernisáží ve čtvrtek 24. srpna v 18 hodin. V olomoucké Telegraph Gallery bude k vidění až do 23. listopadu.

„Tom Anholt, Jessie Makinson, Justin Mortimer, David Brian Smith a Caroline Walker patří mezi nejtalentovanější, nejosobitější a nejvlivnější malíře, kteří dnes v Británii působí. Zdá se mi příhodné a aktuální uspořádat výstavu věnovanou různým polohám a přístupům britské figurativní malby právě v centru Evropy… “, vysvětlila kurátorka výstavy Jane Neal. Uvedla také, že při výběru umělců hrál roli nejen jejich talent, ale také to, že každý z nich zaujímá v současné britské malbě výsadní postavení.

Britská malba prošla od poloviny 20. století poměrně dramatickým vývojem. Témata se proměňovala od zádumčivých a sebezpytujících nálad, přes kritiku popkultury a abstrakci, až k odsouzení figurativní malby kvůli vzestupu fotografie a videoartu. Na přelomu století se malba opět dostala do centra zájmu díky internetu a programům, jako je Photoshop. Posledních dvacet let se v tvorbě britských malířů často objevují témata společenských a politických událostí, pandemie, odchodu země z Evropské unie, ale také výzvy k toleranci ve společnosti či genderové otázky. „Příkladem posledně jmenovaného přístupu jsou malby Caroline Walker, které zachycují rozmanité sociální, kulturní a ekonomické zkušenosti současných žen, a také tvorba Jessie Makinson, která na patriarchální minulost nahlíží ženskou perspektivou. Jiný přístup zastává Tom Anholt, který zachycuje moderní život pomocí vizuálních efektů i květnaté alegorie. David Brian Smith maluje krajiny, svá plátna ale jako by spíše vyšíval, než pokrýval tahy štětce,“ popsala kurátorka a dodala, že malby Justina Mortimera se pohybují na pomezí figurace a abstrakce a vybízejí k zamyšlení nad vztahem mezi krásou a hrůzou.

Praktické informace

Telegraph Gallery připravuje také komentované prohlídky s kurátorem Janem Kudrnou, které se uskuteční 18. října a 23. listopadu vždy v 18 hodin. Telegraph Gallery je otevřena v úterý až pátek od 9 do 19 hodin, v sobotu a neděli od 10 do 18 hodin, vyjma polední pauzy od 12 do 12.30 hodin. Vstup na výstavu je 50 Kč, pro členy Telegraph clubu zdarma.

 

New Positions in British Painting

25. 8. – 23. 11. 2023 (vernisáž 24. 8. 2023 v 18 hodin)
Kurátor výstavy: Jane Neal
Grafický design: Jakub Kovařík