Baník rozebral Sigmu během půl hodiny, domácí zápas dohrávali v deseti

Desáté ligové kolo nebude tím, na které by v dobrém vzpomínal olomoucký brankář Macík. Po jedenácti minutách se nechal přelobovat Tankem, o pár minut později téhož hráče sejmul, vysloužil si červenou kartu a Sigma dohrávala s Baníkem v desíti.

SK Sigma Olomouc – FC Baník Ostrava 0:3 (0:2)

Sigma vstoupila do zápasu aktivněji a poprvé zahrizila už ve čtvrté minutě utkání, zápal ale domácím vydržel jen jedenáct minut. Pak přišla jako blesk z čistého nebe udeřil Abdullahi Tanko, který elegantně přeloboval vyběhnuvšího Macíka, a Baník vedl 0:1. Když se týž hráč dostal za domácí obranu o sedm minut později, zasáhl Macík jen zákrokem za cenu červené karty. Ostrava následný přímý volný kop ještě neproměnila, přesilovku ale využila o deset minut později, kdy Ewerton nedal domácímu gólmanovi vůbec žádnou šanci – 0:2. Otřesená Olomouc se v deseti do poločasu na nic výraznějšího nezmohla, naopak Baník nebyl daleko třetí brance.

Jaké taktické záměry měl trenér Jílek o přestávce těžko soudit, protože stáhl Zorvana a Pospíšila, dva nejlepší hráče na hřišti, ale Olomouc se ještě zjevně chtěla alespoň pokusit o obrat. Dvakrát zahrozil Zmrzlý, více ze hry měli ale i nadále hosté. Na Digaňu pálil z pětadvaceti metrů Juruška, domácí gólman ale jeho bombu vytáhl nad. Krátký už ale byl na zakončení Davida Buchty k tyči – 0:3, a bylo definitivně po zápase. Stejný hráč ještě o pár minut později nastřelil břevno, Baník závěrečným pokusům Olomouce o korekci skóre odolal a veze z Hané všechny tři body.

Branky: 11. Tanko, 29. Ewerton, 78. Buchta

Karty: ŽK: 34. Zorvan (OLO), 74. Zmrzlý (OLO) – 14. Kpozo (OVA), 54. Lischka (OVA, ČK: 19. Macík (OLO)

SK Sigma Olomouc: Macík – Chvátal, Pokorný, Beneš (C), Zmrzlý – Ventúra, Pospíšil (46. Zifčák) – Vodháněl (21. Digaňa), Zorvan (46. Fortelný), Navrátil – L. Juliš (33. Kramář, 57. Šíp).
Trenér: Jílek

FC Baník Ostrava: Letáček – Ndefe (65. J. Juroška), Lischka (C), Pojezný, Kpozo – Buchta, Boula (83. Kaloč), Rigo, Ewerton – Tanko (55. Šín), Kubala (83. Ji. Klíma).
Trenér: Hapal

Rozhodčí: Szikszay – Ratajová, Antoníček

Miroslav Hladiš