Přerov buduje zahrádky, pachtovné je 5 korun za metr. Najdete ve srovnání s Olomoucí 7 rozdílů?

Kdo touží po zahrádce u Přerova, má teď šanci si ji pořídit. Radní vyslyšeli stesky Přerovanů, kteří by chtěli obdělávat půdu v blízkosti svého bydliště, a chystají k pronajmutí pozemek, na němž má vyrůst zahrádkářská kolonie. Jednotlivé zahrady se budou zájemcům propachtovávat za cenu 5 korun za metr.

„Jedná se o lokalitu v blízkosti ulic 9. května – Přerovská, kde může v říjnu příštího roku vzniknout čtyřicet až devadesát zahrádek o výměře asi 250 až 400 metrů čtverečních. Roční pachtovné za užívání zahrádky by činilo 5 korun za metr čtvereční a rok,“ uvedl náměstek primátora Miloslav Dohnal, který se od loňského roku se zastupitelem Petrem Turancem zabýval myšlenkou nabídnout občanům města plochy pro pěstební činnost – a společně hledali vhodné místo. Zástupci města mají představu, že soubor zahrádek bude oplocený, na pozemku bude zajištěna voda formou studny s ruční pumpou – a na části parcely bude možné umístit dočasné stavby přístřešků pro nářadí.

Užívání by pak podle radních bylo možné od října roku 2024, protože je třeba lokalitu připravit podle projeveného zájmu budoucích zahrádkářů.

Srovnání s Olomoucí: V krajském městě se kolonie likvidují, slíbené „náhrady“ byly nakonec pouze k prodeji

Ne ve všech městech na střední Moravě je přitom podobný postup obvyklý. Kromě chystané likvidace kolonie na Dlouhé, na jejímž místě má vzniknout park (a proti čemuž se místní dosti bouří a označují projekt jako nesmyslný), došlo v loňském roce také k likvidaci kolonie Morava na Nových sadech. Město vystěhovávaným zahrádkářům několik let slibovalo přestěhování do náhradní lokality Andělská, žádalo ale od zahrádkářů odkup pozemků.

V místě mělo vzniknout 79 zahrádek o celkové ploše 20 369 metrů čtverečních. Cena jednoho metru čtverečního podle znalců činila v loňském roce 1620 korun. Radnice chtěla metr čtvereční pozemku v osadě Andělská zahrádkářům nabídnout za cenu 3000 korun nebo za roční nájemné 115 korun.

V případě pronájmu si ale na zahrádce podle plánů radnice mohli instalovat pouze malé přístřešky na nářadí, nikoli zahradní domky „Cílem tohoto postupu je zjistit koupěschopnou poptávku stávajících uživatelů zahrádkářské kolonie Morava. Pro realizaci stavby osady Andělská je nutné, aby počet zájemců o koupi umožnil městu získat dostatek finančních prostředků na vlastní realizaci stavby,“ stálo ve zprávě pro zastupitele.

Zahrádkáři takovou nabídku odmítli a náhrady za zrušenou kolonii se tak nedočkali.

Vlastimil Blaťák