Potkali se před 70 lety v Prostějově. A Werich nabídl Mileně Dvorské roli Marušky

Přesně 14. srpna 1953, před sedmdesáti lety, se v Prostějově potkali Jan Werich a Milena Dvorská. Werich tehdy Dvorské nabídl roli Marušky ve filmu Byl jednou jeden král. Pohádka byla pod režisérskou taktovkou Bořivoje Zemana natočena o rok později a dodnes patří mezi nejoblíbenější česká pohádková díla.

Jan Werich v hlavní roli krále, tehdejší mladičká studentka prostějovského gymnázia Milena Dvorská v roli princezny Marušky, kterou jako tehdejší ryzí neherečku její výkon teprve přivedl na budoucí hereckou dráhu.

Cesta k filmu začala prosbou o autogram

Pro herectví objevil Dvorskou Jan Werich docela náhodně, když si k němu přišla pro autogram v šatně divadla v Prostějově.Psal se rok 1953 a patnáctiletá dívka získala nejen autogram, ale i nabídku, kterou nebylo možno odmítnout.

„Chodila jsem na všechna divadelní představení, která se u nás v Prostějově hrála. Jednou přijela estráda, kde účinkoval Jan Werich. Po představení jsem si k němu šla pro podpis, ale stále jsem otálela s odchodem. Nakonec se mě zeptal, jestli bych někdy nechtěla hrát ve filmu. Řekla jsem, že ano. Bylo mi 15 let a už jsem se viděla jako velká filmová hvězda,“ vzpomínala herečka na setkání, které určilo její životní směřování.

Tři měsíce pak pobývala u Werichů na Kampě v podkrovním pokojíku během natáčení. Filmová pohádka Byl jednou jeden král  je vystavěna na ději klasické pohádky Sůl nad zlato, a mezi ostatními hereckými hvězdami znamenala také návrat Vlasty Buriana, pro kterého to byl první barevný (a poslední) film.

Miroslav Hladiš