Nepochopitelný výpadek na konci poločasu stál Sigmu tři body, Plzeň potvrzuje formu

Páté ligové kolo svedlo v bitvě o třetí místo dohromady Plzeň, která po slabším rozjezdu nabírá formu, a dosud třetí Sigmu Olomouc, kterou žene útočné dou Vodháněl – Juliš. Ťe trenér Jílek bude ve Štrunových sadech sázet na ofenzívu potvrdilo o nasazení Fortelného od začátku zápasu, v prvních minutách ale byla lepší Viktoria.

FC Viktoria Plzeň – SK Sigma Olomouc 2:1 (2:1)

První větší šanci si vytvořili v utkání domácí, když Šulc po přihrávce exolomouckého Kalvacha v osmé minutě nastřelil břevno olomoucké brány. Plzeň měla míč na svých kopačkách a Sigmě se nedařil přechod do útoku, takový obrázek nabízel úvod první půle. Hosté sice zahrozili až v jednadvacáté minutě, kdy Juliš našel ve vápně ještě lépe postaveného Fortelného, a domácí gólman měl co dělat, tím ale přebrali v utkání iniciativu. Po necelé půlhodině sáhla Olomouc k prvmímu střídání, Pokorného nahradil Vraštil, a bezprostředně poté šli hosté do vedení – Jan Chvátal napálil míč přímo z voleje a šokoval domácí fanoušky – 0:1. Plzeň se dlouho nemohla dostat do hry, ale krátký tlak v nastavení první půle stačil nejen k vyrování, ale i k nečekanému vedení – nejprve vyrovnal kapitán Lukáš Hejda, 1:1, a pak Cadu přesnou přihrávkou našel ve vápně Pavla Buchu, který napřáhl a ranou k tyči poslal domácí do vedení – 2:1.

Do druhé půle šla Olomouc s cílem napravit zaváhání z konce prvního poločasu, průběh ale nabídl zpočátku nezáživný fotbal. Sigma reagovala trojím střídáním, trenér Jílek poslal na hřiště Zorvala, Slámu a Muritalu, obraz hry se ale příliš nezměnil. Rozkouskovaný zápas přece nabídl vzrušení, když měl deset minut před koncem vyrovnání na kopačce Lukáš Juliš, Olomouc si potom v samotném závěru svou snahu sama zkomplikovala: Lukáš Vraštil zastavil míč rukou a uviděl červenou kartu. Během nastavení se už Olomouc k ničemu nedostala, a vrací se domů bez bodů.

Branky: 45+1. Hejda (Cadu), 45+3. Bucha (Cadu) – 27. Chvátal (Vodháněl)

FC Viktoria Plzeň: Staněk – Hejda (C), Hranáč, Dweh – Kopic, Bucha, Kalvach, Traoré (73. Vlkanova), Cadu (84. Jirka) – Šulc (74. Kliment), Durosinmi (62. Chorý).
Trenér: Miroslav Koubek.

SK Sigma Olomouc: Macík – Chvátal (61. Sláma), Beneš (C), Pokorný (26. Vraštil), Zmrzlý – Fortelný (61. Muritala), Ventúra, Pospíšil (61. Zorvan) – Navrátil, L. Juliš (83. Moses), Vodháněl.
Trenér: Václav Jílek.

Rozhodčí: Berka – Matoušek, Pečenka.

Miroslav Hladiš