Dušan Dvořák zůstane ve vězení. Zeman mu milost nedal, Pavel také ne

Opakované žádosti o milost, které Kanceláři prezidenta republiky od roku 2020 adresuje vězněný konopný léčitel Dušan Dvořák, nebyly a zřejmě nebudou vyslyšeny. Všechny dosavadní byly zamítnuty, přesto bylo letos podáno několik žádostí nových.

Podle prezidentovy mluvčí Markéty Řehákové všechny žádosti o milost nadále nejprve posuzuje ministerstvo spravedlnosti, a zůstává tak v platnosti praxe, kterou zavedl předchozí prezident Miloš Zeman.

„Žádosti o milost jsou v Kanceláři prezidenta republiky evidovány již od roku 2020. V souladu s rozhodnutím předchozího prezidenta Miloše Zemana z listopadu 2013, které nadále zůstává v platnosti, jsou postupovány k dalšímu řízení na Ministerstvo spravedlnosti ČR. Žádosti byly dosud opakovaně zamítnuty, a to ministryní spravedlnosti Marií Benešovou a naposledy v roce 2022 ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem. Několik žádostí evidujeme i za letošní rok,“ uvedla pro Hanácké novinky Markéta Řeháková.

Dušan Dvořák byl v roce 2019 byl odsouzen na tři roky nepodmíněně Okresním soudem v Prostějově podle §283 za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými látkami a jedy, v roce 2020 byl tento rozsudek potvrzen Krajským soudem v Brně. Později mu byl trest dvakrát navýšen, poprvé za předchozí provinění proti podmínečně uloženému trestu za pěstování konopí na své farmě v Ospělově na Prostějovsku, navíc dostal ještě osm měsíců za výhrůžky prostějovskému soudu. Dvořák to obhajoval tím, že šlo o zoufalou reakci na mnohaletou šikanu ze strany státu.

Vlastimil Blaťák