V neděli ostrý start: Sigma začíná ligu s mistrem na Letné

O víkendu odstartuje 31. ročník nejvyšší fotbalové soutěže. Hanáci před sebou mají hned v úvodním kole velkou zkoušku. Na vyprodané Letné změří síly s obhájcem titulu. Jejich soupeřem bude pražská Sparta. Zápas 1. kola začne v epet ARENĚ v neděli od 18:00.

Šest zápasů, šest výher. Taková je bilance Sigmy v letní přípravě. Hanáci zdolali mj. slavný rakouský Rapid Vídeň 2:1. „Vydařená příprava ještě není základním předpokladem pro úspěšnou sezonu. Učíme se hrát na vítězství a chceme vyhrávat. Směrem k sezoně výsledky z přípravy nemají absolutně žádnou váhu a zápasy budou jiného charakteru,“ ví dobře trenér Václav Jílek. „Liga je jiná. Na druhou stranu myslím, že pro nastavení vítězné mentality byla příprava dobrá,“ dodal kapitán týmu Radim Breite.

Začátek na Spartě, Jílek je rád za konfrontaci s nejvyšší kvalitou

V neděli vpodvečer se Hanáci představí na hřišti Sparty. Letenští se v minulé sezoně po devítiletém půstu dočkali mistrovského titulu.

„Bude to krásný zápas. Vnímám to, že to pro nás bude velká výzva. Čeká nás plný stadion. Jedeme na půdu mistra, který měl v začátku přípravy své problémy. Ale generálka se Spartě povedla a velmi přesvědčivě smetla Anderlecht. Pro nás to bude těžký zápas, zároveň ale dobrý start. Můžeme se hned na začátku soutěže zkonfrontovat s nejvyšší kvalitou. O motivaci mužstva nemám obavy,“ těší se na nedělní duel Jílek.

Sparta v přípravě

Během letní přípravy se kádr mistra nepatrně změnil. Trenér Priske již nemůže počítat se službami střelce Tomáše Čvančary, který přestoupil do německého Mönchengladbachu. Prozatím nepokračuje ani gólman Kovář, který v minulém ročníku ve Spartě hostoval z Manchesteru United.

Sparta výrazněji začala posilovat až v týdnu před utkáním se Sigmou, kdy přivedla Victora Olatunjiho z Liberce a Jamese Gomeze z dánského Horsens. Dalšími novými tvářemi v týmu Letenských jsou gólman Jakub Surovčík, záložník Michal Ševčík z Brna a Veljko Birmančevič z francouzského Toulouse. V přestup se změnilo hostování Jana Kuchty z Lokomotivu Moskva. Reprezentační útočník byl s 13 přesnými zásahy nejlepším střelcem Sparty při jejím mistrovském tažení.

V přípravě se Kuchta prosadil pouze jednou, v generálce proti Anderlechtu Brusel. Zápas hraný na tři poločasy Sparta ovládla výsledkem 6:0. Šlo o její jedinou výhru v přípravě. Jinak Priskeho tým remizoval s Čukarički (1:1) a Dinamem Záhřeb (1:1). V úvodním utkání, v němž postrádal většinu opor, podlehl Jihlavě 1:2.

Příprava je ale minulostí. V neděli oba týmy vstoupí do sezony naostro. „Nebojím se, že na Letnou pojedeme odevzdaní. Musíme být dobře mentálně nastavení. Přesvědčení o tom, že jsme schopni odevzdat výkon, na který máme,“ burcuje Jílek. Kouč Sigmy má v paměti zápas z minulé sezony, který jeho svěřenci po špatném výkonu prohráli 0:2. „To jsme v hlavách neunesli. Věřím, že teď jsme schopni na Spartě odehrát dobrý zápas,“ pokračoval.

Hanáci se se Spartou dvakrát utkali v jarní části sezony. Nejprve s ní v domácím utkání remizovali 1:1. V prvním kole nadstavby, rovněž na Andrově stadionu, prohráli 0:1.

Miroslav Hladiš