Sparta na úvod jednoznačně přehrála Sigmu 2:0, oba góly dal Haraslín

Nový ročník fotbalové ligy začal i obhájci titulu z Letné a olomoucké Sigmě. Nedělní podvečerní utkání bylo jednoznačně v režii domácích, konečné skóre 2:0 mohlo být i výrazně vyšší, nebýt vynikajícího výkonu olomouckého gólmana Macíka.

AC Sparta Praha – SK Sigma Olomouc 2:0 (1:0)

Sparta v tradiční rudé a Sigma v neobvyklé bílé kombinaci zahájily první letošní ostrý zápas sezóny bojem ve středu hřiště, který přinesl už páté minutě žlutý trest pro Lukáše Vraštila za přidržení Haraslína. O tři minuty později ale hlavní rozhodčí ale udělil stejný trest a opět za faul na Haraslína Martinu Pospíšilovi, a hosté se museli začít krotit. Sparta byla dopředu jednoznačně aktivnější, za první čvrthodinu se hosté prakticky nedostali do šance. Z rohu naopak zahrozil Ladislav Krejčí a jen těsně minul Macíkovu branku, z následující akce už ale šli domácí do vedení – nejaktivnější muž na hřišti Lukáš Haraslín nedal po Kuchtově přihrávce Macíkovi šanci a Sparta vedla 1:0. Domácí byli při chuti, a Sigma málem ohrozila sebe sama nepovedenou malou domů v podání Lukáše Vraštila. Druhý gól mohl přidat Jan Kuchta, Macík byl ale na jeho tvrdou střeli připraven. Teprve v sedmadvacáté minutě se dostala do šance i Sigma, Breite na Zmrzlého centr ale těsně nedosáhl. Poprvé se ukázal o chvíli později i Lukáš Juliš, jeho snahu ale pro změnu zastavil ofsajd. Na druhé straně pálil z dálky parádně Filip Panák, Macík ale jeho dělovku stačil vytěsnit. Sparta mohla litovat toho, že svůj obrovský tlak z prvního poločasu přetavila jen v jediný gól.

Do druhé půle vstoupila Sigma o poznání aktivněji, Zmrzlý ale zakončil svůj individuální pokus střelou nad. Srovnat se ale nepodařilo, a naopak domácí navýšili svůj náskok – brejkovou situaci proměnil kdo jiný, než Lukáš Haraslín – 2:0. Kdyby to za minutu bylo o tři góly, nemohl by se na Letné nikdo divit – Macík ale tentokrát stál na místě. Sigma reagovala dvojitým střídáním, na hřiště se dostal bojovník Zorvan, ale na takticky skvěle připravené domácí v tu chvíli neplatilo nic. Další vývoj zápasu pak nastolil otázku, jestli byl nejlepším hráčem dne skutečně Haraslín, nebo spíše brankář Macík, bez jehož kouzel by Sigma prohrávala výrazně víc. Deset minut před koncem pak Sigma stáhla i exsparťana Juliše, který se na Letné dočkal bouřlivého potlesku zaplněných tribun, v prvním ostrém zápase za Sigmu se ale neprosadil.

Branky: 16. Haraslín (Kuchta), 55. Haraslín (Zelený)

AC Sparta Praha: Vorel – Panák, Sörensen (74. Vitík), Krejčí ml. (C) – Mejdr, Sadílek, Kairinen (85. Laçi), Zelený – Birmančević (64. Pešek), Kuchta (74. Sejk), Haraslín (64. Minčev).
Trenér: Brian Priske

SK Sigma Olomouc: Macík – Chvátal, Beneš, Vraštil (46. Pokorný), Zmrzlý – Ventúra, Pospíšil (62. Zorvan) – Vodháněl, Breite (C) (46. Zifčák), Navrátil (61. Křišťál) – L. Juliš (79. Muritala).
Trenér: Václav Jí
lek

Rozhodčí: Szikszay – Hrabovský, Volf

Miroslav Hladiš