Nebývalá nadílka: Šest cenných kovů pro AK Olomouc na MČR do 22 let!

Na mistrovství České republiky do 22 let odjížděla jedna z historicky nejpočetnějších výprav Atletického klub Olomouc. Tato sestava mladých atletů byla hodně ambiciózní, přesto šest medailí čekal jen málokdo. Adam Tomášek završil veleúspěšnou sezónu osobním rekordem a zlatou medailí. Jiří Novotný, Martina Mazurová a Martin Ponížil si odváží stříbrné medaile a na bronzový stupínek se postavili Eva Kubíčková a Jakub Machálek.

Mistrovský závod se konal o víkendu 1. – 2. července v Ostravě na vítkovickém stadionu. O nejcennější medaili se postaral výškař Adam Tomášek, který využil zaváhaní favoritů a osobním rekordem 212 cm se stal mistrem České republiky. Plzeňský Jan Štefela byl přitom pasován jako jasný favorit soutěže, protože jeho osobní rekord přes 220 cm převyšoval všechny soupeře. Adam soutěží procházel hladce pouze s jednou opravou na 209 centimetrech. Kromě zlaté medaile si tak připsal cenné skalpy zkušenějších soupeřů.

Jiří Novotný tak hladký průběh v soutěži ve skoku o tyči neměl, a dokonce se zachraňoval až třetím pokusem na výšce 4.95 m. Další postupnou výšku 5.05 m zvládl na druhý pokus a ta mu stačila na stříbrnou příčku. Výkony vyrovnaného pole závodníků zůstaly lehce za očekáváním a v soutěží nervů si Jiří vedl skvěle. Druhá stříbrná medailistka Martina Mazurová asi tajně doufala v lepší výkony v koulařském sektoru. Na začátku sezóny se jí dařily daleké vrhy k šestnácti metrům. Tentokrát to bylo pouze 14.83 m. Důležité na hlavním závodu sezóny je ale v konečném důsledku umístění a stříbrná pozice byla pro Martinu i tak úspěchem. Koulař Martin Ponížil měl papírově předurčenou třetí pozici, tu ale nechal za sebou vrhem ze čtvrté série, ve které koule dolétla na 15.39 m. Dostal se tak o dva centimetry před jičínského závodníka na druhou pozici a ten už nedokázal odpovědět.

Bronzovou medaili získala po návratu z náročného tréninkového programu americké univerzity Eva Kubíčková. V běhu na sto metrů si zaběhla nejlepší výkon sezóny časem 11.71 s. Tento závod byl její poslední možností zaběhnout limit na mistrovství Evropy, který činil 11.60 s. Bohužel se to letos nepodařilo. Věříme, že po adaptaci na nové tréninkové postupy se v další sezóně dočkáme skvělých výkonů. Třetí skončil také Jakub Machálek v hodu diskem, pro kterého byl zisk medaile splněným snem. Svěřenec trenéra Jakuba Héži se ve finále blýskl osobním rekordem 46.22 m a pověsil na krk bronzovou medaili.

Lucie Mičunková se nedávno vrátila po zranění opět na dráhu a toto mistrovství byl její teprve druhý start. Přesto si vedla výborně. Probojovala se do finále na 200 m, ve kterém skončila na čtvrté příčce v čase 24.08 s. Za zmínku pak zcela jistě stojí výkon Johanky Šafářové, která v rozběhu vylepšila vlastní oddílový rekord rovněž na dvousetmetrové trati časem 24.20 s. Ve finále pak obsadila páté místo za čas 24.31 s. Pátý byl také Jonáš Pospíšil v běhu na 110 m překážek výkonem 14.93 s. Stejnou příčku obsadil i Petr Bachan ve finále osmistovky časem 1:54.19. Olomoučtí atleti také zaznamenali celkem třináct finálových umístění do osmého místa. Umístění dalších olomouckých atletů najdete v tabulce níže.

Jaroslav Vychodil