Mora zbrojí na sezónu, nechala si ale utéct nadějného juniora

Na novou extraligovou sezónu zbrojí olomoučtí hokejisté, jimž chybí už jen několik týdnů do zahájení přípravyb na ledě. K týmu se nově připojil Jakub Sirota, současně si však Olomouc nechala upláchnout z juniorky Marka Matašovského, který se upsal Hradci.

Olomouc posiluje nejen na hráčských pozicích. Do trenérského štábu se před novou sezónou zařadil i bývalý slovenský mistr světa Róbert Petrovický. Bývalý hokejista, dnes trenér s hráčskými zkušenostmi z NHL spoustu olomouckých hráčů dobře znal už předtím, než k týmu přišel. „Ano, pár chlapců znám. Některé jsem trénoval, s některými jsem hrál. Například v Kometě s Honzou Švrčkem nebo ve Vítkovicích s Lukášem Klimkem. Proti dalším starším klukům jsem samozřejmě nastupoval jako soupeř,“ uvedl pro klubový web.

Do brány Sedláček, za dva vydařené záskoky v minulých sezónách se dočkal smlouvy

Brankářský post vyztuží do nové sezóny Jakub Sedláček. Poté, co se Jan Lukáš rozhodl zkusit štěstí ve Finsku, přivítá Branislav Konrád v brankářském tandemu známou tvář. Přichází totiž Jakub Sedláček, který za Olomouc v posledních dvou sezónách odchytal dvanáct utkání. Prvního utkání za Moru se Sedláček dočkal 26. září 2021, kdy v plecharéně vychytal vítězství 3:1 nad Libercem. Po osmi zápasech na Hané poputoval více na jih. V dresu brněnské Komety působil až do února. Dalších zápasových minut se v Olomouci dočkal v listopadu 2022, kdy vychytal výhru s Českými Budějovicemi, ale i pozdějšími mistry z Třince. Sezónu sice dochytal v Banské Bystrici, ale ta vypadla v rozhodujícím sedmém čtvrtfinálovém duelu play-off proti Spišské Nové Vsi. Po pár měsících se tak Jakub Sedláček vrací zpět na olomoucký led.

Posila do brankoviště byla před sezónou nutná. Kromě Jana Lukáše, který zamířil do finské Lappeeranty, už nepomůže Olomouci už ani mladý Jan Špunar, který od loňské sezóny působí v týmu Portland Winterhawks ve WHL.

Nejzvučnější posilou Chmielewski, ale i mladík ze zámoří

Jménem nejzvučnější posilou extraligové Olomouce je bezesporu Aron Chmielewski. Jednatřicetiletý forvard, který v Třinci strávil dohromady devět ročníků a připsal si tam čtyři tituly, se přesunul na Hanou za důležitější rolí a větší vytížeností. „V Třinci jsem působil už devět let a podařily se vyhrát čtyři tituly. Bohužel ne pět, protože jedna sezóna se nedohrála kvůli covidu. Měli jsme tak našlapaný tým, že by to určitě šlo vyhrát pětkrát za sebou. Ale co bylo, to bylo, teď jsem chtěl nějakou novou motivaci, změnu a trošku jinou roli v týmu. V Olomouci to bude dobré. Budu se snažit ze sebe vydat maximum, ať ten tým bude ještě lepší než poslední sezónu,“ uvedl po přestupu do Olomouce.

Po pěti letech se do týmu vrací také Rok Macuch. Vystřídal působení v Havířově, Orlové, Novém Jičíně, Šumperku a Přerově, nyní se pilně chystá na sezónu v hanácké metropoli. „Hrával jsem tady v juniorce, takže některé hráče znám. Ale to i z Havířova, třeba Honzu Bambulu nebo naopak Kubu Navrátila z Přerova,“ řekl Macuch.

Ze zámoří dorazil vyztužit zadní řady Olomouce Jakub Sirota. Do České republiky se vrací po osmi letech působení v zámoří. Nadějný mladík se v roce 2016 vydal za moře do nejvyšší juniorské ligy USA, kde hájil barvy týmu Cedar Rapids v Iowě. Za rok zamířil kvůli zápasové vytíženosti o úroveň níž, konkrétně do klubu Lone Star Brahmas hrající NAHL, v němž působil další dvě sezóny. Po konci v mládežnických kategoriích si ho vyhlédla univerzita v Maine. Jakub Sirota se u černých medvědů, jak se místnímu klubu přezdívá, usadil už nastálo a postupně si vypracoval pozici jedné z klíčových postav týmu. Každý ročník posouval své bodové maximum výš a i díky tomu v letošní sezóně mohl hrdě nosit kapitánské céčko na hrudi. Dne 4. března letošního roku po zápase s Massachusetts požádal Jakub přímo na ledě před plným hledištěm svou přítelkyni Dominiku o ruku, což vyvolalo lavinu pozitivních ohlasů napříč Spojenými státy.

Co juniorka? Také Nabízí zajímavá jména

Olomouc může sáhnout i do juniorky, někteří z mladíků si už dokonce nejvyšší soutěž zahráli. Především sedmnáctiletý Tomáš Galvas, který A týmu vypomohl na jaře během rozsáhlé týmové marodky. Na častější starty za A tým se určitě bude těšit také Jan Kučera.

Utéct si Olomouc nechala talentovaného Marka Matašovského, který se během léta upsal Hradci Králové.

Program přípravných zápasů HC Olomouc

8. srpna – Vítkovice – Olomouc

15. srpna – Olomouc – Kometa Brno

18. srpna – Olomouc – Zlín

24. srpna – Olomouc – Vítkovice

29. srpna – Trenčín – Olomouc

5. září – Kometa Brno – Olomouc

7. září – Olomouc – Trenčín

 

Miroslav Hladiš