Lipowitz vítězem Czech Tour 2023. Závěrečnou etapu ovládl Adam Ťoupalík

Florian Lipowitz, německý cyklista týmu Bora-hansgrohe, je vítězem Czech Tour 2023. Dvaadvacetiletý cyklista dojel třetí v nedělním závěrečném dějství ze Šumperka do Šternberka a navázal tak na druhé místo ze sobotní královské etapy a triumf v pátečním dějství s cílem na Pustevnách. Vítězem nedělní etapy se stal český cyklista Adam Ťoupalík z týmu Elkov-Kasper. Třetí příčku v konečném účtování slavil Jakub Otruba z formace ATT Investments.

„Je to paráda. Splněný sen. Můj tým pro mě dnes odvedl parádní práci, a přestože se od začátku brutálně závodilo, kluci pro mě etapu udělali snadnou, jak jen to šlo,“ neskrýval euforii Florian Lipowitz, který na Czech Tour oslavil první profesionální etapové vítězství i v celkovém pořadí.

V úvodním dějství Czech Tour 2023 s hromadným dojezdem v Uničově byl klasifikován jako pětapadesátý. Už o den později se však oblékl do žlutého trikotu lídra závodu, když v těsném dojezdu ovládl etapu na Pustevny. V sobotní královské etapě německý závodník Bora-hansgrohe vybojoval druhé místo, a tak jej mohl v celkovém pořadí ohrozit prakticky už jen Johannes Staune-Mittet, který právě sobotní bivu s dojezdem na Červenohorské sedlo ovládl. Jenže norský mladík z formace Jumbo-Visma do nedělní etapy nenastoupil kvůli zdravotním potížím.

„Já se cítil celé čtyři dny skvěle. Měl jsem fakt dobré nohy. Sobotní etapa byla tedy supertěžká a zregenerovat nebylo snadné. Začátek nedělního dějství byl navíc hodně hektický, ale vážně jsem měl k ruce super tým. Kluci mi pomáhali a žlutý dres je jejich zásluhou,“ vyzdvihl týmové parťáky Florian Lipowitz.

Ve spurtu na kostkách ve Šternberku dojel třetí, když nestačil na týmového parťáka Bena Zwiehoffa spurtujícího pro stříbro a vítězného Adama Ťoupalíka. „Bylo by fajn končit vítězstvím, ale nemohu být zklamaný, když jsem dojel ve žlutém trikotu celkového vítěze,“ usmíval se šampion Czech Tour 2023.

Ťoupalík v cíli neslavil. Nebyl jsem si jistý, jestli je skutečně konec, řekl

Triumf v závěrečném dějství urval v dramatickém spurtu sedmadvacetiletý Adam Ťoupalík. Cílem proletěl v totálním soustředění a za cílovou páskou nijak nezvolnil.

„Já si nebyl jistý, jestli je skutečně konec. Rozhodčí zvonili totiž ještě jedno kolo, komentátora jsem neslyšel, takže jsem raději dupal do pedálů ze všech sil. Holt nebudu mít hezkou vítěznou fotku. Ale už mě to jednou vypeklo, tak jsem raději šlapal dál,“ připomínal s úsměvem sedmadvacetiletý Ťoupalík, že v roce 2016 na mistrovství světa v cyklokrosu v Táboře spurtoval předčasně o kolo dříve.

„Dvakrát jsem tady ve Šternberku byl třetí. Hodně jsem si věřil. Chtěl jsem minimálně pódium, nohy jsem měl dobré. Vyšlo to skvostně,“ vyprávěl nadšeně Adam Ťoupalík po triumf v závěrečném dějství Czech Tour 2023.

Vlastimil Blaťák