Lesní správa obnovila na Šternbersku kapličku Veveří a most fořta Čecha

Hospodařit v lesích státu neznamená jen pečovat o les, dobrý hospodář se stará také o vše ostatní, co s lesem souvisí. Na Lesní správě Šternberk se letos podařilo opravit střechu dřevěné kapličky na revíru Dětřichov a zrekonstruovat zábradlí mostu nad říčkou Sitkou. Opravy vyšly na necelých 190 tisíc korun.

Kapličku, která se nachází v lesním porostu mezi obcemi Veveří a Rýžoviště, obnovil před lety místní spolek. Drobná dřevěná stavba je na místě, kde kaple stávala podle historických map a chránila „kouzelný“ lesní pramen. Střecha kaple, pokrytá lepenkou, po letech dosloužila a hrozila tak zkáza celého objektu. Šternberští lesníci se proto rozhodli kapličku zachránit. Nová střecha byla vyrobena z modřínových šindelů a od 14. července je kouzelný pramen opět v bezpečí. Pokud chcete jeho účinky vyzkoušet, vydejte se po cestě podle údajů ve webové aplikaci Lesů ČR – Klub nového lesa. Je jedním z mnoha tipů na výlet. Můžete jet třeba na kole – z Hůzové podél toku Sitky přes most fořta Čecha.

Most fořta Jaroslava Čecha, lesnické legendy tohoto regionu, spojuje dva revíry – Horní Žleb a Šternberk. Staré dřevěné zábradlí, které ještě tehdejšího polesného pamatovalo, bylo letos během června nahrazeno novým, vyrobeným ze silných modřínových hranolů. V rámci prací bylo také opraveno a očištěno těleso mostu a přístup. Upraveno bylo i okolí pomníčku, který je umístěn nedaleko a lesníka Čecha připomíná.

Vlastimil Blaťák