Královská etapa Czech Tour: Triumf Staune-Mitteta, Lipowitz si pohlídal celkové pořadí

Třetí, královská etapa Czech Tour z Moravské Třebové na Červenohorské sedlo přinesla etapové vítězství jezdci stáje Jumbo Visma Staune-Mittetovi, celkové prvenství si takticky podržel německý cyklista Lipowitz. Z našich byl po většinu závodu nejvíc viditelný Michal Kukrle.

Celkem 132 jezdců ze 12 týmů se vydalo v sobotu v poledne z Moravské Třebové na třetí, královskou etapu letošní Czech Tour. Narozdíl od včerejška cyklistům přálo počasí a brzy se na čele vytvořila pětičlenná skupina uprchlíků, čítající hned čtyři české závodníky Turka, Bokroše, Kalojírose a Kukrleho. Ta si postupem času vytvořila na hlavní pole více než sedmiminutový náskok, hory cyklisty ale teprve čekaly.

Dvakrát Dlouhé stráně, cíl na Červenohorském sedle

Náskok vedoucí pětice se s blížícími horami začal zmenšovat, hlavní pole tahali hlavně jezdci Jumbo-Visma. V kopcích se ale jak vedoucí skupina, tak peloton roztrhaly, ve druhém stoupání na Dlouhé stráně se v čele objevil osamocený Ital Zoccarato, půlminuty za ním se snažil Michale Kukrle, brzy se ale i on propadl a Ital se snažil na čele dlouho osamoceně. Čtyři kilometry před cílem se vydal dopředu norský cyklista Staune-Mittetem, držitel žlutého dresu Lipowitz se ale držel spolu se Zoccaratem v tříčlenné skupině s minumálním odstupem za ním, a hlídal si průběžné celkové prvenství.

Vítězem královské etapy se stal Johanes Staune-Mittet z Jumbo Visma, osmý byl v cíli Jan Votruba, Michael Kukrle si dojel pro třinácté místo.

„Jsem opravdu hodně unaven, v druhém stoupání jsme hodně zrychlili a získali nějaký náskok, na konci už jsme bojovali spolu s Florianem, byl obrovský silný. I když jsem do toho dal maximum, nedokázal jsem mu ujet víc. Byl to na konci už hlavně mentální souboj,“ hodnotil dnešní vítěz, který byl na Czech Tour v loňské etapě na Dlouhých stráních třetí. „Sice jsem nezískal žlutý dres, ale první profesionální vítězství se počítá. Už jen jeden den, není čas vymýšlet něco jiného, chci vyhrát,“ prohlásil v cíli vítěz etapy.

Z tempa stáje Jumbo profitoval také Jakub Otruba, který jako nejlepší Čech dnes zopakoval páteční osmé místo v etapě a celkově je se ztrátou dvou sekund pátý. „Od prvního nájezdu na Dlouhé stráně se jelo vysoké tempo a drželo se až do cíle,“ řekl Otruba. V prvním stoupání se ještě držel ve vedoucí skupině, podruhé už vsadil na vlastní tempo. Ukázalo se, že osmé místo mi tady asi patří,“ pousmál se. „Zítra je také hodně těžká etapa, dá se tam ještě něco získat. Je pro mě velká motivace zkusit se posunout na stupně,“ dodal.

Vlastimil Blaťák