Finiš pro Einhorna, neviditelný Froome. Co přinesla první etapa Czech Tour?

První etapa Czech Tour z Prostějova do UNičova přinesla několik úniků, ani jeden ale uprchlíci nedotáhli do konce. Posledních zhruba osmdesát kilometrů jel peloton pospolu a chystalo se velké sprinterské finále. To vyznělo nejlépe pro Itamara Einhorna ze stáje Israel-Premier Tech, který se tak obléká do žlutého dresu.

Peloton odstartoval na trasu letošní Czech Tour po slavnostním zahájení na prostějovském náměstí krátce po půl jedné, a nedlouhá první etapa předpokládala, že hlavní pole zůstane pospolu. První pokusy o únik ale přišly hned po startu, od hlavního pole se odpoutal Bailey O´donnell, to se ale znovu spojilo ještě před první prémií v Protivanově.

Aktivní Zahálka, peloton ale další únik zlikvidoval

Bezprostředně poté došlo k dalšímu úniku tříčlenné skupiny, jejíž součástí byl i český závodník Matěj Zahálka ze stáje Elkov – Kasper. Skupina si postupně vypracovala až dvouminutový náskok, peloton jej ale sto kilometrů před cílem v poklidu zlikvidoval. Nervózní etapa s množstvím nástupů ale nakonec nepřinesla ani jeden úspěšný únik, a zhruba 80 km před cílem se hlavní pole definitivně spojilo. Za Úsovem se v čele pelotonu začali houfovat sprinteři a čekalo se dramatické finále na cílové pásce.

Finiš pro Einhorna

Čtrnáct kilometrů před cílem byl peloton stále pohromadě, vepředu byli aktivní především jezdci Intermarché Circus Wanty a Bora Hansgroge.Finiš se však stal kořistí Itamara Einhorna ze stáje Israel-Premier Tech. Na devátém místě finišoval nejlepší Čech Dominik Neumann ze stáje Elkov-Kasper, Chris Froome dokončil první etapu na 119. místě se ztrátou 14 sekund na vítěze.

Vlastimil Blaťák