Czech Tour: Etapa pro Lipowitze, famózní představení Matěje Zahálky a marný Froome

Start druhé etapy na olomouckém Horním náměstí provázel výrazný zájem diváků, o půl dvanácté přesně pak peloton vyrazil na 167 km dlouhou druhou etapu – a v kopcích se očekávala výrazná změna dosavadního pořadí. Pokusy o roztrhání pelotonu byly patrné od prvních kilometrů, pole se ale dlouho udrželo pohromadě.

V dešti přišel vážný únik, čtveřice uprchlíků si nastřádala až sedm minut

První zdařilý únik zažil peloton za Potštátem, i ten ale byl pelotonem po přibližně 15 kilometrech zlikvidován. Na čele byli ponejvíce aktivní jezdci Bolton Equites Black Spoke, dostavil se ovšem očekávaný déšť a závod tak pokračoval za mokra. Peloton se na mokru roztáhl, stále však zůstával pohromadě, cyklisté ale začali vyhledávat své týmové vozy a teple se oblékat. 115 kilometrů před cílem se hlavnímu poli znovu vzdálila skupina tentokrát čtyřech jezdců, mezi nimiž byl i český jezdec Matěj Zahálka ze stáje Elkov-Kasper. Skupina si před Novým Jičínem vypracovala solidní, až sedmiminutový náskok na hlavní pole, to ale dlouho nejevilo o stíhání uprchlíků zájem.

Mezi skupinou uprchlíků a hlavním polem vlál osamělý rakouský jezdec Josef Dirnbauer, před prvním stoupáním na Pustevny ale svoji snahu vzdal a nechal se pohltit hlavním polem. To postupně začalo na úpatí Pusteven stahovat i čtveřici uprchlíků, závod ale také 73 kilometrů před cílem ztratil ve žlutém dresu jednoucího Itamara Einhorna, který po pádu odstoupil ze závodu.  Jako první zdolal úvodní stoupání na Pustevny náš Matěj Zahálka, a závodníci se chystali na druhý výstup téhož kopce a finiš etapy.

Etapa pro lipowitze, froome opět na konci

Náskok uprchlíků se postupně snižoval, čtyřicet kilometrů před cílem se zmenšil pod minutu, čtveřice se ale nevzdávala. Deset kilometrů před cílem, na úpatí druhého výjezdu Pusteven, se na špici začali štosovat zejména jezdci Bora-Hansgrohe, a začaly se dít věci: peloton nejprve pohltil jednoho z uprchlíků Matúše Štočka, současně ale 7 kilometrů před cílem zaútočil Matěj Zahálka a pokusil se vzít si etapu, jeho pokus ale peloton zlikvidoval. Tři kilometry před cílem ujeli Nor Per Strand Hagenes a Němec Florian Lipowitz, dvojice si vypracovala dva kilometry v kopci před cílem až dvacetivteřinový náskok a ten dále narůstal. Na cílové pásce pak byl nejrychlejší právě německý závodník Florian Lipowitz ze stáje Bora-Hansgrohe.

Nejlepší z našich Jakub Otruba ze stáje ATT Investments nabral na vítěze ztrátu 27 sekund, největší hvězda pelotonu Chris Froome dojel i tentokrát na chvostu starovního pole se ztrátou na vítěze přes 22 minut.

Vlastimil Blaťák