Chris Froome už je v Olomouci: Nadšen ze znovushledání s Königem!

Jen čtyři etapy, ale nesmírně těžký závod. Cyklistická Czech Tour se těší na svůj možná nejblyštivější ročník, který ozdobí účast Chrise Frooma. Ten se novinářům představil v Olomouci ve středu večer před startem na tiskové konferenci v hotelu Clarion, a říká: „Je super, že se znovu setkám se svým bývalým týmovým kolegou Leo Königem, který se mnou ve Sky v roce 2015 vyhrál Tour de France, a uvidím závod, který nyní řídí.“

Osmatřicetiletý bristský cyklista se letos nevešel do nominace týmu Israel-Premier Tech na 110. ročník Tour de France, krátce nato ale oznámili pořadatelé Czech Tour bombastickou zprávu pro fanoušky cyklistiky v Česku: Chris Froome se představí na Czech Tour! Ta startuje ve čtvrtek v Prostějově, na pátek je plánovaný start z krajské metropole Olomouce, a čtyřdenní horské utrpení zakončí peloton v neděli ve Šternberku. Očekává se mimořádný divácký zájem.

Froome je rád za znovushledání s Königem

Ředitel závodu a někdejší Froomův stájový kolega Leopold König je nadšen, že se britská hvězda závodu účastní. „Jsem rád, že mohu Chrise uvítat ve svém rodném městě a že bude součástí našeho závodu,“ řekl König ve středu na tiskové konferenci v Olomouci.

„Moc se těším na to, že budu poprvé závodit v České republice právě na Czech Tour. Je super, že se znovu setkám se svým bývalým týmovým kolegou Leo Königem, který se mnou ve Sky v roce 2015 vyhrál Tour de France, a uvidím závod, který nyní řídí. Mám za sebou dobrý tréninkový blok a jsem připraven zahájit druhou část sezony,“ uvedl před startem závodu Chris Froome.

Čtyři těžké dny, v královské etapě dvakrát na Dlouhé stráně

Úvodní etapa startuje v Prostějově a po téměř 170 kilometrech končí v Uničově. Závodníci budou mít v nohách 2 217 výškových metrů a očekává se hromadný dojezd.

O den později se peloton vydá vstříc 167 kilometrům z Horního náměstí v Olomouci, přičemž finišovat se bude na Pustevnách. Cyklisté pokoří 2 840 výškových metrů. „Každý z borců s ambicemi na celkové pořadí bude muset být mimořádně ostražitý, aby jeho sen v těžkém stoupání neskončil předčasně,“ podotýká König.

Třetí dějství odstartuje v Moravské Třebové, rodišti Leo Königa. Královská etapa naplánovaná na 29. července měří 161,5 kilometru a bude drsnou prověrkou pro všechny vrchaře. Celkem se do nohou borců v sedlech zakousne 3 404 výškových metrů. Dvakrát se pojede na Dlouhé stráně, ovšem cíl organizátoři připravili v podobě výstupu na Červenohorské sedlo. Tady se může závod rozhodnout.

Finále přijde na řadu při etapě z Šumperku do Šternberku. Cyklisté budou muset během 176,2 kilometru zdolat 2 982 výškových metrů. Okruhy ve Šternberku jsou nevyzpytatelné a mohou ještě způsobit změny v konečném pořadí.

Itinerář závodu si můžete prostudovat zde.

Vlastimil Blaťák