Sigma zahájila přípravu na novou sezonu. Se třemi novými tvářemi

Fotbalisté Sigmy zahájili letní přípravu na sezónu 2023/24. Trenér Václav Jílek bude mít k dispozici zatím tři nové muže. Během června a července čeká tým celkem šest přípravných zápasů, včetně dvou na soustředění v Maďarsku.

Na startu přípravy přivítal trenér Jílek útočníka Lukáše Juliše. Fotbalista, který už v Olomouci úspěšně působil před třemi lety během půlročního hostování, přichází tentokrát jako volný hráč ze španělské druholigové Ibizy. Další novou tváří je mladý stoper František Matys. Dvacetiletý odchovanec Slavie poslední rok a půl hrál za druholigový Vyškov. Třetím novým jménem se stane pravý obránce Vojtěch Křišťál, se kterým se Sigma už s předstihem dohodla na příchodu. Protože je ale až do konce června smluvně vázán v Jihlavě, připojí se třiadvacetiletý fotbalista k mužstvu později. Dobrou zprávou pro fanoušky je také prodloužení hostování záložníka Jana Fortelného ze Sparty. Na zkoušku minimálně na začátek přípravy přišel nigerijský útočník Yunusa Muritala, který naposledy působil na Maltě.

Odešli Chytil, Vaněček, Greššák a Poulolo

„Jsme rádi, že na začátku přípravy máme v podstatě kompletní kádr. Nechtěli jsme čekat. Podařilo se posílit na pozici útočníka a doplnit po odchodu Florenta Poulola i ve stoperské řadě. Navíc tu máme jednoho dalšího útočníka na zkoušku. Jsem tedy spokojený,“ řekl trenér Václav Jílek.

„Snažili jsme se nahradit kluky, kteří odešli. Věřím, že to bude dobré. Důležité bude, aby všichni byli zdraví, protože v minulé sezoně jsme měli hodně zdravotních problémů. Jak se nám podařilo kádr poskládat, to ukáže až soutěž,“ doplnil sportovní manažer Ladislav Minář.

V Sigmě už oproti minulé sezóně nepokračují Mojmír Chytil, který přestoupil do Slavie, a trio David Vaněček, Lukáš Greššák a Florent Poulolo, kterým skončila smlouva.

Řeší se budoucnost Jakuba Matouška a Tomáše Zlatohlávka, kteří zahájí přípravu ve středu s B-týmem a v průběhu následujících týdnů by mohli odejít.

Drobných změn doznal realizační tým Sigmy. Kondiční trenér Vojtěch Smolák se přesouvá na pozici asistenta u B-týmu, jeho místo u áčka zaujme Tomáš Oslzla. Maséra Marka Eleka, jenž odchází do Plzně, nahradí Tomáš Andrés.

První přípravný zápas budou hrát Jílkovi muži už v sobotu 24. června od 11.00 ve Slatinicích s druholigovým slovenským Dolným Kubínem. Dalšími soupeři Hanáků budou Banská Bystrica, polská Termalica Nieciecza a Trenčín. Na soustředění v Maďarsku, kde základnou bude třítisícové městečko Bük, pak Sigma změří síly s Rapidem Vídeň a zatím neurčeným soupeřem.

Úvodní mistrovské utkání bude hrát Sigma o víkendu 22. a 23. července, kdy startuje tuzemská FORTUNA:LIGA.

KÁDR PRO LETNÍ PŘÍPRAVU 2023

Brankáři:

Matúš Macík, Tadeáš Stoppen, Jakub Trefil, Tomáš Digaňa

Obránci:

Vít Beneš, Juraj Chvátal, Vojtěch Křišťál (od 1. 7.), František Matys, Jakub Pokorný, Jiří Sláma, Lukáš Vraštil, Ondřej Zmrzlý.

Záložníci:

Radim Breite, Ola Israel Dele, Jan Fortelný, Jan Navrátil, Martin Pospíšil, Jakub Přichystal, Denis Ventúra, Jan Vodháněl, Filip Zorvan

Útočníci:

Lukáš Juliš, Denis Kramář, Antonín Růsek, Pavel Zifčák, Yunusa Muritala.

Miroslav Hladiš