Projekt olomoucké haly, který ještě neznáte: Město zapinkalo studii pana Látala

Vedle veřejně známých projektů rekonstrukce olomouckého zimního stadionu, městské haly z roku 2007 a tzv. Ledové kostky z roku 2012, existovala ještě někdy kolem roku 2006 studie úplně nové haly na Velkomoravské ulici. Město ji založilo do šuplíku a nikdo se jí nevěnoval, přestože k této studii vybídl soukromý olomoucký subjekt sám tehdejší primátor Novotný.

Olomoučan Petr Látal je majitelem společnosti, která již tehdy vlastnila dlouhodobě pozemky na Velkomoravské ulici. Když se v novinách dočetl o tom, že město hledá pozemek pro stavbu haly, rozhodl se tyto pozemky olomoucké radnici nabídnout za hodnotu cenové mapy.

Kdysi dávno jsem hrál hokej za Olomouc. Když jsem tehdy četl v novinách články, že Olomouc chce postavit novou víceúčelovou halu, ale nemá kde stavět, nabídl jsem svoje pozemky. Můj areál byl v té době nevyužitý. Navštívil jsem pana hejtmana Kosatíka a pak především tehdejšího primátora Novotného a pozemky jsem jim nabídl, a to za cenu podle cenové mapy. Novotnému se nejprve ten nápad velmi líbil a požádal mě o zpracování studie, jestli by bylo možné halu v místě postavit,“ říká po skoro dvaceti letech Petr Látal.

200 tisíc ze svého, ale dál už bylo ticho

Vznikla studie, kterou nechal pan Látal zpracovat na svoje náklady. To podstatné bylo, že územní plán stavbu umožňoval, místa byla dost, a žádný z odborů magistrátu neměl námitek. Studii tehdy zpracovával pražský architekt Buchta, který se specializuje právě na sportovní haly.

Stálo mě to tehdy dvě stě tisíc korun,“ říká Látal. „Studii jsem předložil městu, osobně do rukou primátora Novotného, čímž jsem splnil jeho osobní požadavek a prokázal možnost výstavby. Ale za nějaký čas jsem se z médií ke svému velkému překvapení zase dozvěděl, že město nemá kde stavět. Na to jsem si s primátorem Novotným sjednal další osobní schůzku a ptal se Novotného, co bude s mou nabídkou, ale žádnou konkrétní odpověď jsem nedostal, dokonce nějakou chvíli pan primátor předstíral, že si na mou nabídku ani nevzpomíná. Pouze jsem vyhodil dvě stě tisíc korun “ říká Petr Látal.

Jak studie vypadala, vidíte na fotografiích v galerii.

Morávkově projektu fandí. Olomoučané si to zaslouží, říká

Hala v tehdejší studii byla zpracována jako víceúčelová sportovní s kapacitou přibližně osm tisíc diváků, vedle ní měla vzniknout tréninková hala. Cena byla někde kolem miliardy v tehdejších korunách.

Proč se město nápadem dál nezabývalo, Petr Látal neví dodnes. „Nevím, co v tom bylo. Nebyl jsem na žádném projednávání. Nedostali jsme se třeba vůbec k jednání o ceně, že by to mohlo zkrachovat na tom, vypuklo zkrátka ticho,“ dodává.

Dnes sleduje snahu jiného investora o stavbu haly blízko místa, které sám městu pro stavbu haly nabídl, vlastně jen přes ulici. „Rozhodně jako Olomoučan aktivitu pana Morávka velice vítám, byl bych rád, kdyby jej město podpořilo. Olomoučané si takovou halu zaslouží, Plecharéna už dávno dosloužila. Upřímně panu Morávkovi a jeho týmu fandím. Doufám, že i městští radní podpoří snahu Morávkova týmu, který již ve více případech prokázal schopnost a sílu k vybudování nejen obchodně, ale i společensky prospěšných staveb pro Olomouc,“ říká Petr Látal.

Vlastimil Blaťák