Archivy vydaly dokumentární video o malíři Slavoji Kovaříkovi z roku 2000

Soukormé archivy tehdejších studentů vydaly unikátní devadesátiminutový hrubý videomateriál o olomouckém malíři Slavoji Kovaříkovi. Tehdy natočený dokument se dostal do střižny až po 23 letech a ukazuje autora tři roky před jeho odchodem.

Materiál, který jsme v redakci Hanáckých novinek sestříhali do zkrácené verze přibližně 27 minut, ukazuje autora, který by letos oslavil 100 let, například v domácím prostředí při prodeji obrazů do Venezuely, na návštěvě své výstavy v ostravské galerii Chagall, nebo při procházce v parku se svým psem. Ve druhé části dokumentu prochází Olomoucí a komentuje historii města a tehdy probíhající rekonstrukci Horního náměstí.

Nezpracovaná videonahrávka byla skoro čtvrtstoletí v soukromém archívu, nyní se ji redakci Hanáckých novinek podařilo se souhlasem autorů digitalizovat a zveřejnit. Slavoj Kovařík zemřel v Praze v roce 2003, letos by oslavil sté narozeniny. U té příležitosti probíhá v současnosti v Galerii G jeho výstava, kterou můžete navštívit až do 22. července.

Dokument, který kromě autora ukazuje i tehdejší Olomouc, si můžete prohlédnout zde.

Vlastimil Blaťák