Velká cena Olomouce přinesla Konečného hod oštěpem za 80 metrů!

Velká cena města Olomouce zažila v pondělí 8. května 2023 špičkovou atletiku, když se na tento závod sjela republiková elita. Mezi ozdoby mítinku patřil oštěp mužů, kde diváci mohli sledovat osmdesátimetrový pokus Martina Konečného, skvělá sprinterská představení Zdeňka Stromšíka a Marcely Pírkové a také obrovský osobní rekord Martiny Mazurové.

Nabitý program odstartovala nejprve Malá cena města Olomouce žactva, kde bojovaly o cenné medaile žákovské kategorie. Atmosféru velkého závodu zvládli malí atleti skvěle a většina si vytvořila nové osobní rekordy. Ihned po slavnostním zahájení Velké ceny města Olomouce nám udělal radost Jakub Héža svým třetím místem v koulařském soutěži. Nestačil pouze na Davida Tupého a Tadeáše Procházku. I další vrhačské soutěže se pyšnily svou kvalitou. Důkazem toho byl diskařský sektor mužů, kde Marek Bárta poslal disk do vzdálenosti 62,96 m a zaostal pouze 74 cm za rekordem stadionu. Na druhém místě skončil Michal Forejt s výkonem těsně pod šedesát metrů 59,83 a třetí místo vybojoval v novém osobním rekordu 57,50 m Jakub Forejt.

Domácí závodnici Martině Mazurové se hned na prvním závodu sezóny podařil splnit limit pro mistrovství Evropy juniorů. Na druhém závodu, tedy Velké ceně města Olomouce, však dokázala něco neobvyklého. Pokusem dlouhým 15,99 m si vylepšila osobní rekord o celých 62 cm a tím také vylepšila oddílový rekord a zařadila se na třetí místo evropských tabulek juniorek.

Martin Konečný byl hlavním favoritem oštěpařské soutěže a tuto premisu s přehledem naplnil. Konečný vstupoval do soutěže s osobním rekordem 79,86 m, který si shodou okolností vytvořil na předešlém ročníku Velké ceny. První pokusy naznačovaly, že by oštěp znovu mohl letět velmi daleko. Třetí pokus vše zapasovalo a oštěp doletěl do vzdálenosti 80,06 m. Olomoucké publikum tak bylo svědkem zdolání této magické osmdesáti metrové hranice a Martin konečný si z Olomouce odvážel prvenství a osobní rekord.

Sprinterské disciplíny rovněž patřily mezi ozdobu mítinku. Přestože na Olomouckém stadionu panovaly nepříjemné povětrnostní podmínky, mohli jsme vidět kvalitní sprinterské souboje. V mužské kategorii nenechal český rekordman Zdeněk Stromšík nic náhodě a doběhl si ve finále pro prvenství v čase 10,70 s. Za svým časem z rozběhu zaostal o 4 setiny sekundy. Ve finále stometrového sprintu žen svedli zajímavý souboj Marcela Pírková a Helena Jiranová. Jiranová totiž v závěrečných metrech zatáhla a elitní česká překážkářka málem dostihla i favoritku závodu Marcelu Pírkovou. Jiranová doběhla v čase 12,02 s a Pírková v čase 11,98 s.

Třistametrový sprint žen přinesl nový osobní rekord a nový oddílový rekord pro Johanku Šafářovou, která doběhla na druhém místě v čase 39,02 s za Marcelou Pírkovou. Ta si v Olomouci doběhla pro druhé prvenství v kvalitním čase 38,29 s. Tutu pro muže netradiční trať si vyzkoušel i Benjamin Jakob, který si vytvořil osobní rekord časem 34.82 s a nestačil pouze na vynikajícího vícebojaře Viléma Stráského, který dominoval v čase 34,24 s.

Skvělých výsledků dosáhli také olomoučtí skokani. Prvenství ve skoku vysokém vybojoval Ondřej Tesař, který zdolal laťku ve výšce 195 cm a další zlato do domácí sbírky přidal Jiří Novotný, když překonal ve skoku o tyči výšku 486 cm.

Jaroslav Vychodil