Setrvalé deště: Bečva se už v Lipníku vylila z břehů, řeky už ale nyní klesají

Voda zaplavila v Lipníku nad Bečvou cyklostezky, vedoucí kolem řeky. Vytrvalé lijáky si vyžádaly na Přerovsku vyhlášení prvního povodňového stupně, prognóza do dalších hodin je ale příznivá. Řeka Morava nijak dramaticky nestoupá, těžší situace se podle Pobodí Moravy čeká odpoledne na soutoku Bečvy a Moravy.

Během noci z úterý na středu se na území povodí Moravy vyskytovaly vydatné srážky s úhrny do 70 mm/24 hod. V Olomouckém kraji se srážkové úhrny pohybovaly mezi 10 a 30 mm.

V důsledku dešťových srážek tak docházelo k růstu hladin řek.  Ve středu během dopoledních hodin začaly srážky slábnout a na některých místech ustupovat. Většina řek  v Olomouckém kraji je aktuálně buď po kulminaci a hladiny postupně už klesají, nebo budou kulminovat během odpoledních hodin. „V dolních částech povodí očekáváme kulminace během noci na čtvrtek. Vlivem dotoku bude narůstat průtok v řece Moravě, která pod soutokem s Bečvou dosáhne první stupně protipovodňové aktivity,“ uvedlo Povodí Moravy v tiskové zprávě.

S ohledem na vydanou výstrahu Povodí Moravy už během pondělí a úterý začalo uvolňovat zásobní prostory z vodních nádrží Vranov, Nové Mlýny, Dalšice a Vír. Ve východní části povodí Moravy byly povodňové průtoky sníženy díky vodním nádržím Bystřička, Karolinka, Horní Bečva a Slušovice. Zachycenou vodu budou vodohospodáři v následujících dnech postupně upouštět, proto se dají očekávat zvýšené vodnosti ve vodních tocích i následujících dnech.

Vlastimil Blaťák