Podvodníci rozesílají falešné policejní předvolání. Stopa míří do zahraničí

Falešné předvolání k soudu kvůli údajnému držení dětské pornografie opět rozesílají podvodníci ze zahraničí na e-mailové adresy v České republice. „Prosíme vás, abyste se vyjádřili e-mailem a napsali nám své zdůvodnění, abychom mohli a zkontrolovány za účelem vyhodnocení sankcí; a to za přísných podmínek,“ stojí nedokonalou češtinou v rozesílané zprávě.

Falešný dopis napodobuje podpis a je rozesílán jménem Jana Švejdara, ředitele Úřadu kriminální policie. Policie ale v České republice úřad toho jména nemá ve své organizační struktuře, a Jan Švejdar od ledna 2022 nepůsobí v řadách policie. Vyděračský e-mail dále hrozí zveřejněním vašeho případu v médiích a tím, že bude informována rodina.

Hoax putuje českým internetem od loňského srpna. „Jedná se o hromadně rozesílaný podvodný e-mail, který byl převážně v loňském roce masově šířen s největší pravděpodobností od podvodníků ze zahraničí. Policejní prezídium tuším v srpnu loňského roku se k tomu vyjadřovalo i na sociálních sítích. Upozorňovalo, že se jedná o hoax a lidé na zprávu nemají reagovat,“ uvedl k případu policejní mluvčí Libor Hejtman.

Rozesílaný hoax

Vlastimil Blaťák