Nemocnice nabízí maminkám poporodní tejpování. Vede k lepšímu zotavení

Maminky po porodu mohou v Nemocnici Přerov nově využít také tejpování. Tato metoda, která se stala populární u sportovců, nyní nachází uplatnění i v oblasti porodnictví, kde slouží zejména k lepšímu zotavení, ale i pohodlí po porodu. Výhodou tejpování je, že jde o bezbolestnou neinvazivní metodu bez vedlejších účinků. Vhodné je přitom jak pro ženy po klasickém porodu, tak i po císařském řezu.

Tejpování po porodu pomáhá hned v několika ohledech. Jednou z hlavních výhod je podpora břišních svalů a snížení nepříjemných pocitů po porodu, kdy může být břišní oblast oslabená a bolestivá. Tejpování totiž nabízí stabilizaci a podporu svalů.

Podobně pak tejpování pomáhá i při bolestech zad, kdy opět nabízí efektivní podporu. „Během těhotenství dochází k posunu těžiště ženy, což může způsobovat zvýšené zatížení zad. Tejpování může poskytnout stabilizaci a podporu páteři, a snížit tak nepohodlí a napětí v zádech,“ říká Vendula Válková, porodní asistentka gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice AGEL Přerov, s tím, že tato nově zavedená služba je součástí komplexního moderního přístupu k péči o ženy po porodu, který se zaměřuje na zlepšení jejich pohody a rychlejší zotavení.

V neposlední řadě pak tejpování pomáhá v oblasti pánevního dna, které je během těhotenství a porodu silně zatíženo. Tejpování může poskytnout podporu a zmírnit tlak na tuto oblast, a tedy i předcházet obtížím nebo zmírnit potenciální problémy související s pánevním dnem, včetně inkontinence.

Aplikaci tejpů, které jsou vhodné už první den po porodu, v nemocnici zajišťuje výhradně kvalifikovaný zdravotnický personál. Tejpování je přitom plně kompatibilní s dalšími terapeutickými postupy, jako je fyzioterapie nebo rehabilitace.

Radka Miloševská