Bude hala na Velkomoravské? Rada řekla ano, ale koaliční partneři se sekají

Rada města Olomouce rozhodla v úterý 23. května, že ze všech zvažovaných variant postupné obnovy nebo stavby nové hokejové haly upřednostní projekt investorské skupiny Restone na Velkomoravské ulici. Čeká se na schválení zastupitelstvem, které avšak nemusí přijít. Koalice totiž není jednotná.

Srovnávací analýza doporučila Radě města jako nejvýhodnější variantu pokračovat v jednání s investorskou skupinou Redstone Richarda Morávka. Přestože žádná ze stran nezveřejnila poměr hlasování, rozhodnutí zřejmě radou prošlo jen velmi těsně. Rada města, sestávající z ANO 2011, hnutí spOLečně a koalice ProOlomouc a Piráti, totiž v názoru na projekt Velkomoravská rozhodně není jednotná, a poslední dvě uskupení se proti uvedené variantě vymezují už nyní.

Rada: ANO 2011 pro, spOLečně a Pro+Pir proti

„Rada města doporučila dle výsledku připravené analýzy zastupitelstvu jít cestou haly na Velkomoravské, zastupitelstvo věc projedná za čtrnáct dní. Náš klub v té cestě vidí větší riziko a preferuje postupnou rehabilitaci areálu na Hynaisově, v radě města je to ale menšinový názor,“ uvedl k věci radní Tomáš Pejpek (ProOlomouc).

Proti Velkomoravské bude ale zřejmě hlasovat i koaliční hnutí spOLečně. „Zástupci hnutí spOLečně na dnešním jednáni rady města hlasovali proti tomuto návrhu. Máme velké obavy z toho, že vstup do tohoto projektu může v budoucnu znamenat pro město nepřiměřenou finanční zátěž. Pokud nedojde k něčemu neočekávanému, nepodpoří čtyři zastupitelé hnutí spOLečně tento projekt ani na jednání zastupitelstva města,“ uvedl na facebooku šéf hnutí spOLečně Robert Runták.

V Radě města má ANO 2011 šest hlasů, hnutí spOLečně dva a koalice ProOlomouc a Pirátů tři. Věc nyní musí posoudit zastupitelstvo, dva nesouhlasící koaliční partnery ale může snadno přehlasovat opoziční koalice SPOLU (ODS, Top09 a KDU).

Jak dopadne zastupitelstvo? Velkomoravská zřejmě projde…

Zastupitelstvo města Olomouce projedná věc za dva týdny. K rozhodnutí Rady se doposud nevyjádřily opoziční subjekty, lze ale předpokládat, že jak koalice, tak opozice nebudou hlasovat shodně.

Pětačtyřicetičlenné olomoucké zastupitelstvo může přinést z hlasů pro Velkomoravskou 16 zastupitelů ANO a 10 koalice SPOLU, proti Velkomoravské 8 zastupitelů ProOl+Pir, 4 spOLečně, 2 STAN + Zelení, nejasný je postoj pěti zastupitelů SPD a Trikolóry.

Vlastimil Blaťák