Zprávy z budoucnosti: Olomoucké „Smart City“ je konečně realitou!

V roce 2035 se občané Olomouce konečně dočkali. Radnice v obsáhlé a navoněné tiskové zprávě uvedla, že projekt Smart City byl právě dokončen, a kromě digitálního úřadu, inteligentních laviček, digitálního primátora a elektronických košů na odpadky máme i virtuální cyklostezky, jejichž tvorbou se zvýší bezpečnost cyklistů v Olomouci.

Radnice tiskovou zprávu vydala a lidi ji pak lajkovali. Tedy alespoň ti, kterým dorazila, protože tohoto roku se přestaly tisknout a doručovat do schránek Radniční listy, plně se elektronizovaly, a nová městská aplikace se drze vnutila do telefonu i těm, kteří blokovali a zakázali její stažení.

Řada lidí tak raději zničila své mobilní telefony. Informace se přesto považovala za doručenou fikcí. Budovy radnice i magistrátu na Hynaisově byly uzavřeny, prodány kdo ví komu, a na úřad se nadále bylo možno dostávat pouze elektronicky.

Co bylo nejhorší – v utajení se chystalo propuštění všech úředníků a nahrazení všech politiků jejich Avatary. Vždyť jste přece i vy chtěli efektivnější město!

Tisková zpráva radnice, 10.5.2035: Smart City je nyní realitou!

Po dlouhých letech vývoje nové aplikace bylo dnes slavnostně spuštěno v plné verzi olomoucké Smart City. Olomouc tak nyní bude řízena umělou inteligencí. Lidé mohou naříklad využít služeb elektronického primátora, jímž je avatar Miroslava Žbánka.

„Elektronický primátor o ničem nerozhoduje, ale je 24 hodin denně k dispozici občanům. Má přednastavené odpovědi na všechno podle algoritmu a volebního programu. Tím se zlepšuje kvalita poskytovaných služeb. Podněty občanů zpracovává elektronický primátor tak, aby byla zaručena objektivita podávaných informací a plná nezávislost všech rozhodnutí,“ informovala mluvčí magistrátu.

Hanácké novinky, 11.5.2035: Město zrušilo všechny odborné a místní komise, ale i zastupitelstvo. proč?

Lidé v Olomouci jsou zděšeni. Elektronizace výkonu veřejné správy a samosprávy přinesla totiž v rámci úspor a racionalizace rozpočtu kromě prodeje magistrátní budovy také zrušení zastupitelstva, které teď už není potřeba.

Podle sdělení tiskové mluvčí olomoucké radnice, která byla propuštěna a odpovídal za ni autobot, umělá inteligence plně nahradí každého politika, a zastupitelstva proto netřeba. „Povede to k dalšímu zkvalitňování veřejných služeb, jednání zastupitelského orgánu byla dlouhá a zvyšovalo to náklady, zvláště tehdy, pokud si notoričtí kverulanti přišli na cokoli stěžovat,“ odpověděl na dotaz redakce avatar Radky Štědré.

„Jestli bude umělá inteligence stejně inteligentní jako ti politici předtím, tak jsme doopravdy v pr*eli,“ reagoval pak v diskusi pod příspěvkem jeden z občanů Olomouce, jehož digitální stopa posléze zmizela. Redakci se nedaří nebožáka vypátrat.

Ods, tisková zpráva, 25.7.2035: Do komunálních voleb jdeme v čele s Miroslavem Žbánkem!

Lídrem kandidátky Občanské demokratické strany bude pro podzimní komunální volby v Olomouci Miroslav Žbánek. Dlouholetý primátor a nedávný člen ANO před několika dny přestoupil do naší strany.

Přestup zasloužilého politika má na starosti jeho avatar, sám Žbánek o ničem neví. „Není to ale potřeba. Angažmá vlastního avatara a automaticky generované plné moci pro něj jsou od letoška nejen zákonnou povinností každého politika, ale především je jeho elektronizací zaručena ověřitelnost všech předvolebních slibů,“ uvádí nový avatar avatara avatara avatara v automaticky generované tiskové zprávě.

Předvolební mítinky s občany, které by pořádaly politické strany, se letos konat nebudou, setkání s občany se však odehrají. Bude je pořádat ERKPKV (Elektronická Radniční Komise Pro Komunální Volby), a to výhradně na mobilních aplikacích. Autobot přitom dokáže komunikovat až s padesáti občany naráz, čímž je zvyšována kvalita poskytovaných služeb. První mítink se odehraje v sobotu na elektronické cyklostezce kolem Senima do Chválkovic, a virtuální cyklisté se na aplikacích mohou přihlašovat na zveřejněném odkaze.

Hanácké novinky, 27.7.2035: Stáhnete si algoritmus komunální volby? My ne

Redaktoři Hanáckých novinek navštívili mítink ve Chválkovicích jen proto, aby zjistili, že tam z politiků nikdo doopravdy není. Desítky nespokojených občanů se na místo dostavily s cílem rozmlátit kladivem městský centrální počítač, moci se k něčemu vyjádřit, a zase normálně žít. Bohužel, museli jít s nepořízenou zase domů.

Jak se ukázalo v přenosu z mítinku, který namísto v místě proběhl jen virtuálně na mapách, občané se od letoška nemohou rozhodnout, jakou stranu budou volit. Hlasovat za ně bude jejich Avatar, kterého si musejí povinně zřídit v rámci elektronické identity občana. Ten se rozhodne zcela samostatně podle algoritmu, který umožní snadné sestavení funkční koalice. Hlasy budou přiřazeny proporčně podle požadovaného výsledku, čímž je zvyšována kvalita poskytovaných služeb.

Vlastimil Blaťák