Šifry podsvětí? Boty na stromě mohou ukazovat, kde se vaří drogy

Pár starších bot přivázaný ve větvích stromu nebo například na sloupu elektrického vedení. Podle všeho se nejedná o nový typ streetartu, ale velmi dobře možná o tajemné šifry podsvětí. Boty u domu mohou označovat místo, kde se vaří drogy.

Parčík u Charkovské ulice v Olomouci přes den obsazují dotěrné skupinky bezdomovců, a hned dva zdejší stromy „zdobí“ zavěšená obuv ve větvích. Je velmi dobře možné, že se nejedná o náhodu ani o nový typ pouličního umění, nýbrž o šifry podsvětí. Co označují zavěšené boty?

Shoefiti může označovat hranice území gangů nebo místo vaření drog

Říká se tomu „shoefiti“ a jedná se o formu vyjádření, opředenou různými mýty a tajemnými báchorkami. Zejména v USA mají visící boty obvykle něco společného s aktivitou místních gangů. Tam, kde jsou boty na drátech, má být místo prodeje drog, prý je používají dealeři místo vývěsního štítu, studie provedená v Chicagu v roce 2015 nicméně toto tvrzení odmítla. Další z virálně šířených variant podání je označení místa vraždy, nebo údajně označuje hranici mezi znepřátelenými gangy.  Přesný význam házení bot na telefonní dráty nebo na stromy ovšem neznáme.

Vlastimil Blaťák