O záchranu hrající Baník znemožnil Sigmu čtyřmi góly

Baník přijel v neděli do Olomouce už s jistotou, že bude hrát skupinu o záchranu, na hřišti to ale vypadalo jinak, než na papíře v tabulce: Ostravané byli od začátku lepším týmem a po pětadvaceti minutách vedli 0:2. Sigma ještě do poločasu korigovala, víc nic už ale nesvedla.

SK Sigma Olomouc – FC Baník Ostrava 1:4 (1:2)

Baník, tradičně podporován výraznou diváckou kulisou, se do domácí Sigmy pustil nebojácně. Do šancí se sice dostávaly oba týmy, Sigma však spoléhala na dlouhé míče, které ne vždy našly adresáta, proto byl kombinačně hrající Baník nebezpečnější. Hosté otevřeli skóre ve dvaadvacáté minutě, kdy Muhamed Tijani usměrnil Plavšičův centr a Baník vedl 0:1. O dvě minuty později už to bylo o dva góly – opět to byl Muhamed Tijani, který si obhodil olomouckého stopera a nedal brankáři Stoppenovi šanci – 0:2. Opařená Sigma dostala o chvíli později nadějný přímý kop, Letáček jej ale zneškodil, stejně jako následnou Chytilovu dorážku. Domácí snížili těsně přes přestávkou, kdy Ondřej Zmrzlý hlavou doklepl míč do sítě a dal Sigmě do druhé půle ještě naději – 1:2.

Po změně stran se obraz hry příliš nezměnil a nadále měl o něco málo více ze hry Baník. Znovu hrozil Tijani, zlobila ale i Sigma – Pospíšilův centr orazítkoval tyč, chvilkovou převahu na hřišti ale Sigma nevyužila. Platilo bohužel otřepané nedáš – dostaneš, a když hned vzápětí vracel na druhé straně míč před bránu Plavšič, Stoppen jej nezkrotil a Eneo Bitri zakončoval do prázdné – 1:3. Zvýšit a zkompletovat hattrick mohl nejlepší hráč zápasu Tijani – nejprve pálil v 77. minutě ještě vedle, dest minut před koncem byl už ale úspěšný – Stoppen se po míči natahoval marně a Baník vedl 1:4. Viditelně frustrovaná Sigma už doslova čekala na vysvobození závěrečným hvizdem, o korekci se ještě snažil Zmrzlý, avšak neuspěl. Rozhodčí v závěru nastavili jedinou minutu, protože o osudu zápasu již bylo rozhodnuto.

Branky: 45. Zmrzlý (Breite) – 22. Mu. Tijani (Plavšić), 25. Mu. Tijani, 63. Bitri (Plavšić), 80. Mu. Tijani

SK Sigma Olomouc: Stoppen – Chvátal (46. Fortelný), Pokorný, Beneš, Zmrzlý – Ventúra (76. Vaněček), Breite (C) (65. Kramář) – Navrátil, Pospíšil, Zifčák (46. Zorvan) – Chytil.
Trenér: Jílek

FC Baník Ostrava: Letáček – J. Juroška, Bitri, Lischka, Fleišman (C) – Kaloč – Cadu (88. Jaroň), Ji. Klíma (85. Kuzmanović), Mišković (66. Buchta), Plavšić – Mu. Tijani (88. Almási).
Trenér: Ha
pal

Miroslav Hladiš