Hrad Šternberk chystá závod lučištníků. Přijďte se v sobotu podívat

Patříte-li mezi fanoušky lukostřelby nebo netradičních sportů, přijďte se podívat a podpořit střelce na hrad Šternberk. Prostory parku budou přístupné zdarma a diváci jsou vítáni. Při pohybu je nutné dbát osobní bezpečnosti a pokynů pořadatelů. Prohlídkový provoz nebude nijak omezen.

V sobotu 15. dubna se v areálu hradu Šternberk uskuteční závody v terénní lukostřelbě, nazvaný Ternénní závod Zdeslava z Chlumce.  Jedná se o vůbec první lukostřelecký závod v areálu hradu. V hradním parku a na dolním nádvoří hradu bude připraveno celkem 12 střeleckých drah. Střílet se bude na různé vzdálenosti a převýšení. Závody budou probíhat dvoukolově, začátek prvního kola bude v 9 hodin. Předpokládaný konec akce v 15 hodin vyhlášením výsledků. Prostory parku budou přístupné zdarma a diváci jsou vítáni. Při pohybu je nutné dbát osobní bezpečnosti a pokynů pořadatelů. Prohlídkový provoz nebude nijak omezen.

Mezinárodní den památek přinese speciální prohlídky

Státní hrad Šternberk je pravidelně zapojen  celonárodní akce Mezinárodní den památek a pro návštěvníky všech generací připravuje zajímavý program.

O týden později, v sobotu 22. dubna, se na hradě uskuteční speciální komentované prohlídky s restaurátory. V prostorách hradu budou mimo průvodců připraveni odborníci, kteří návštěvníky seznámí s tajemstvím obnovy historického mobiliáře. Výklad bude zaměřen na technická zařízení, vitráže či kachlová kamna. Návštěvníci tak uvidí konkrétní výsledky práce restaurátorů na mobiliáři hradu Šternberk.

V tento den budeme provázet na speciálním rozšířeném okruhu. Prohlídka bude zahrnovat obě patra hradu a navíc bude rozšířena o prohlídku půdních prostor. Zde mimo jiné nahlédneme i do zrestaurované strojovny výtahu, unikátní technické památky na našem hradě.

Mezinárodní den památek nabízí zajímavý program, prohlídku jindy nepřístupných prostor a rozšířený komentář odborníků. To vše v sobotu 22. dubna 2023.

Vlastimil Blaťák