Exkluzivní rozhovor: Proč Vladimír Hučín nechtěl za prezidenta Petra Pavla

Účastník třetího odboje Vladimír Hučín se na svém webu důrazně vymezuje vůči generálu Pavlovi, který byl letos zvolen novým českým prezidentem. V exkluzivním rozhovoru pro Hanácké novinky vysvětluje, proč.

Proč vám vadí Petr Pavel?

Vyjádřil jsem se nedávno v Přerovském deníku. Na jedné straně stála senátorka Seitlová, která mu vyjadřovala velkou podporu, na druhé straně jsem byl já, který jsem nadšence ve flanelových košilích hodně kritizoval. Oni totiž neměli a nemají ty informace, které mám já. Tři roky vím o tom, že vojenské zpravodajství neřídil generál Radovan Procházka, ale že ho řídil tenhle Pávek. Je to pro mě hrozné zjištění, protože vojenské obranné zpravodajství významně zasahovalo do vyšetřování bombových útoků v Přerově na přelomu milénia, ze kterých jsem byl neprávem obviněn. Mají k takovým věcem logicky blíž. Radovan Procházka tehdy udělal všechno, co se dalo, proti mně.

Na svém webu jste zveřejnil některé informace, které lze považovat za závažné.

Ve středu má přijet někdo z policie, chce se mnou hovořit ve věci mých stránek, a já se na to těším. Zpřístupnil jsem na webu některé dokumenty s razítky a s podpisy, originály, které určitě ledaskde rezonují. Je třeba na tom dělat teď. Za pár let to bude jak legionáři na Piavě. Bude to dějepis. Mám na tom webu i podstatné věci, které se týkají právě generála Pavla. Já jako předseda Konfederace politických vězňů to nesu velmi nelibě, pro nás byl od počátku nevolitelný. Pávek je mnohem sofistikovanější, než konfident Státní bezpečnosti Bureš, pochází z vojenských kruhů, které neprocházely přes žádnou lustraci. A byli to lidé, kteří jenom uslyšeli moje jméno, byli motivováni mě poškodit.

Čeho se to, kromě bombových útoků v Přerově, týkalo?

Všechna ta problemtika se dotýkala Ruska. Ty výbuchy, které dosud nejsou objasněny, a možná ještě dlouho nebudou – ale dva by se jistě podařilo, kdyby se chtělo – celé to vyšetřování probíhalo s cílem mě z toho obvinit a dlouho mě udržet ve vězení. Upozorňoval jsem totiž na propojení ruských konzulátů na naše představitele, především na organizace jako Svaz protifašistických bojovníků, dneska Svaz bojovníků na svobodu. To je organizace, která má velký vliv a kontakty na pracovníky ruských tajných služeb. Dokumentoval jsem to na konkrétních příkladech, ale ani Miloš Zeman, ani Václav Klaus nechtěli tyto informace vůbec přijímat. Vůbec nechtěli slyšet nic, co se týče pohybu ruských tajných služeb na našem území, krytých konzuláty. Později jsem byl zatčen a obviněn ze sedmi trestných činů.

Petr Pavel je pro vás tedy jako prezident neakceptovatelný?

Pro mě je tedy generál Pavel naprosto nepřijatelný, ale chápu, že lidé byli už z Babiše tak otrávení, že volili to druhé zlo, které neznali. On je nesmírně opatrný, ale při představě – podotýkám, že jsem do určité míry podjatý, mám za sebou spoustu let kriminálu – že máme v čele státu člověka těchto kvalit, ještě s manželkou politrukyní, je pro nás všechny úděsná. Měli jsme dokonce v Přerově případ jistého Květoslava Kratochvíla, který už měl přes devadesát let, a tudíž si mohl trochu dovolit. Potkal jsem ho, a on říkal Vladimíre, u toho já nebudu. Abych byl u této volby, jeden komunista, druhej komunista, a ještě navíc to nebyli nějací řadoví komunisté – to já radši umřu. A on fakt umřel. Právo na to měl, v tomto věku. Když jsem se dozvěděl, že doopravdy zemřel, šel mi mráz po zádech.

Vlastimil Blaťák