Nervydrásající třetí čtvrtfinále, Pardubice dělí od semifinále jediný zápas

Třetí čtvrtfinálový duel mezi Olomoucí a Pardubicemi nabídl struhjící atmosféru, ve druhé třetině vedení Olomouce a nakonec i srovnání Pardubic a prodloužení. Zápas, který začínal v 19 hodin, se tak protáhl až do půl jedenácté, šťastnější byly po skoro osmdesáti minutách hry Pardubice.

HC Olomouc – HC Dynamo Pardubice 4:5 (2:2, 2:0, 0:2 – 0:1)

stav série 0:3

Třetí čtvrtfinálový duel mezi Pardubicemi a Olomouci nabídl od první minuty atraktivní hokej. První velkou šanci si připsal domácí Nahodil, do vedení šli ale hosté – Lukáš Sedlák doklepával po Ciencalově akci do prázdné brány, 0:1. Olomouc rychle vyrovnala – Jan Bambula vypálil z první, s jeho střelou si Will ještě poradil, proti dorážce byl už ale krátký – 1:1. Hosty podruhé vběhem první třetiny poslal do vedení v sedmnácté minutě David Ciencala, Olomouc ale znovu rychle odpověděla a už za necelou minutu srovnal Jan Knotek – 2:2. Olomouc spoléhala na brejky, a dařilo se jí to.

Do druhé třetiny pak Mora vlétla jako uragán. Nejprve Jakub Navrátil přidal třetí gól, pak si domácí užili horké chvilky sice při vyloučení Menšíka, po návratu z trestné lavice ale právě Matouš Menšík přidal další gól, a Olomouc vedla nad favoritem série již 4:2. Na ledě to začalo jiskřit, emoce rozvířilo i vyloučení Lukáše Sedláka do konce utkání.

Pardubice se nevzdávaly, a na začátku třetí části hry se hostům podařilo snížit. Adam Musil se nejlépe zorientoval před brankou a naráz to bylo zase jenom o gól – 4:3. Nervydrásající atmosféru přiživilo vyrovnání Pardubic, které nachystalo do závěru utkání pořádnou zápletku – Jan Košťálek z kruhu propálil Lukáše a vyrovnal na 4:4. Olomouc se v této fázi zápasu převážně bránila, v prvnímu vážnějšímu ohrožení Willovy branky se dostala až v půlce třetiny. Do úžasné akce poslal Knotka Ondrušek, útočník ale netrefil puk přesně. Zřetí třetina už ale další gól nepřinesla a utkání dospělo do prodloužení, které se v zápasech play off hraje na dvacet minut.

To nabídlo opatrný hokej z obou stran, šance začaly přicházet až po odehrání zhruba pěti minut. Nejprve zahrizily závarem Pardubice, potom se ocitl v dobré šanci Orsava. Ondrušek zastavil pronikajícího Vondráčka na hranici pravidel, tvrdší hru ale předváděli také hosté. Lukáš se vytáhl fantastickým zákrokem proti Radilovi, tak hostí ale nakonec přece jen skončil gólem v síti domácího gólmana – Tomáš Zohorna to zkusil z velmi těžkého úhlu, a získal Pardubicícm třetí zápas.

Branky a nahrávky: 12. Bambula (Klimek), 19. Knotek (Bambula, Ondrušek), 22. Navrátil (Plášek ml., P. Musil), 31. Menšík (Mareš) – 8. L. Sedlák (Cienciala), 17. Cienciala (Hyka, L. Sedlák), 41. A. Musil (Poulíček, Vála), 46. Košťálek (Cienciala), 78. Zohorna

HC Olomouc: Lukáš (Konrád) – Ondrušek (C), Dujsík, Mareš, Škůrek, Švrček, Řezníček – J. Káňa (A), Nahodil, Orsava – Bambula, Knotek (A), Navrátil – Plášek ml., Kusko, P. Musil – Klimek, Menšík, Anděl – Kucsera.
Trenér: Jan Tomajko

HC Dynamo Pardubice: Will (Frodl) – T. Dvořák, Košťálek, D. Musil, Čerešňák, Vála, J. Kolář (A), Hrádek – Cienciala, L. Sedlák, Hyka – R. Kousal, Zohorna (A), Radil – Říčka, Poulíček (C), Paulovič – Mandát, A. Musil, Vondráček. Trenér: Radim Rulík

Miroslav Hladiš