Snad řeckořímský zápas místo fotbalu. Utkání Sigmy s Hradcem rozhodčí nezvládl

Devatenácté kolo nejvyšší fotbalové soutěže přineslo v utkání Sigmy s Hradcem místo fotbalu úporný boj. Zápas se zvrhnul v množství potyček a zákeřných faulů, rozhodčí Všetečka ale utkání zjevně nezvládl a nezjednal si na hřišti pořádek zavčasu. Intenzita faulů se postupem času násobila a zápas se dohrával v chaosu.

SK Sigma Olomouc – FC Hradec Králové 2:2 (1:1)

Utkání začali lépe hosté a úvodní desetiminutovku Sigmu k ničemu nepustili. Laxní hra domácích tak přinesla to, co musela – vedení hostů. Michal Leibl zakončil přesně k prvé tyči a Hradec vedl 0:1. Inkasovaný gól Sigmu probudil, hezký fotbal ke koukání ale Andrův stadion neviděl. Hra místy připomínala řeckořímský zápas, tribuny nejvíce vzrušila událost v šestnácté minutě, kdy hradecký Ryneš zcela mimo hru napadl jednoho z domácích hráčů, za což vyfasoval žlutou kartu, druhou ale nejistý rozhodčí Všetečka udělil trenéru Jílkovi, který se dožadoval karty červené. Po pětadvaceti minutách se dočkali i domácí, o vyrovnání se postaral Denis Ventúra – 1:1. Ve zbytku poločasu se opět víc bojovalo než hrálo, a k vidění bylo na obou stranách několik ne zcela čistých zákroků.

Druhá půle přinesla úpornou snahu domácích, do zajímavé šance se ale dostal pouze Beneš, hlavou ale míč mezi tři tyče těsně nedostal. Atmosféru vzrušil faul na Ševčíka, kterému dokonce tekla krev z nosu. Sigma ve snaze oživit hru střídala, místo Breiteho přišel na hřiště Zorvan, bezprostředně po střídání ale uděřil Hradec podruhé – Sigma propadla na polovině a rychlý brejk zakončil Matěj Koubek – 1:2. Sigma ihned reagovala trojím střídáním. Další ze série sporných situací přinesl vzápětí průnik Růska do vápna, při kterém byl přidržen, a publikum se mohutně dožadovalo penalty. Následující děje na hřišti byly zhruba tyto: Vraštil sundal hradeckého Ryneše, načež kopali hosté přímý volný kop. V něm hostující hráč složil Chytila, aby vzápětí Kodeš udeřil do obličeje domácího hráče a utkání začalo připomínat spíše box. Krátce poté zůstali ležet na trávníku Vodháněl a Čihák po vzájemném souboji, pak Beneš, kterého obehrál Ryneš, odhodil svého protihráče tělem (a dostal za to žlutou), Smrž zezadu sundal Matouška (a nedostal za to nic), Chytil místo do míče pálil do hlavy protihráče, pak ale ze zmatku a chaosu Sigma přece jen zúročila svoji snahu a vyrovnala – po další sporné situaci, kdy byl Růsek možná v ofsajdu, zužitkoval centr zprava Jan Vodháněl, a nedal Reichlovi šanci – 2:2. Pak pokračoval zápas ve volném stylu: Fortelný sundal Kodeše (žlutá), Pudhorocký na revanš Zorvana (žlutá), a když sudí nervózní zápas ukončil, bylo to to nejlepší, co mohl pro zdraví hráčů udělat.

Branky: 25. Ventúra (Navrátil), 82. Vodháněl (Růsek) – 8. Leibl (Smrž), 63. Koubek (Gabriel)

Karty:   ŽK 16. Jílek (trenér) (OLO), 68. Ventúra (OLO), 78. Beneš (OLO), 88. Fortelný (OLO) – 16. Ryneš (HKR), 23. F. Čihák (HKR), 26. Leibl (HKR), 90. Pudhorocký (HKR)

SK Sigma Olomouc: Trefil – Pokorný (67. Vodháněl), Beneš, Vraštil – Fortelný (90+4. Poulolo), Breite (C) (62. Zorvan), Navrátil (67. Jak. Matoušek II), Ventúra, Zmrzlý (67. Sláma) – Růsek – Chytil.
Trenér: Jílek

FC Hradec Králové: Reichl – F. Čihák, O. Ševčík, Leibl (45+1. Čech) – Gabriel, Kodeš, Rada (C) (75. Pudhorocký), Novotný (46. Harazim) – Smrž – Ryneš, Koubek (90+3. P. Dvořák).
Trenér: Koubek

Miroslav Hladiš