Boss Černošek: dotace 300 tisíc na charitativní akci, a pak předal 100 tisíc školám

Prostějovem cloumá účetně nevysvětlitelná charitativní akce společnosti TK Plus a jejího mocného šéfa Miroslava Černoška. Ten obdržel od města Prostějova dotaci v celkové výši 300 tisíc na uspořádání charitativní akce, aby pak základním školám předával šeky po patnácti tisících.

Na celou věc poprvé upozornila poslankyně Hana Naiclerová již v listopadu 2022, krátce po skončení akce. „Na akci se vybralo z veřejných peněz určených pro dotace klubů v oblasti sportu 500 tisíc a přes filtr doteklo dětem 100 tisíc. Černoškova charita je pojem. Vždycky jsem si myslela, že charitativní akce je o tom, že výnos z akce bude větší než její náklady. Ona to charita asi je, ale ne pro ty děti,“ komentovala tehdy poslankyně absurdnost celé dotační operce – tím spíš, že charitativní šeky z akce podpořené městskou dotací byly v naprosté většině věnovány základním školám, tedy zpět organizacím zřizovaným městem. Jaký to pak má smysl?

Železný i Salava. Pořadatel pak akci odbyl dvěma větami tiskové zprávy

Akci s názvem „Sportovní hvězdy dětem“ píárově mohutně podporovalo město Prostějov. Jejím cílem je motivovat děti ke sportu. Atraktivní soutěže a setkání v adventním čase, v atmosféře blížících se Vánoc bylo proto pro všechny zúčastněné děti ze základních škol a dětských domovů z Prostějova nevšedním zážitkem. Událost zahájil Miroslav Černošek jednatel TK PLUS s.r.o. spolu s primátorem města Prostějova Františkem Jurou,“ uvedlo město v tiskové zprávě, vydané hned v den konání akce.

O dotaci 200 tisíc korun žádali pořadatelé Olomoucký kraj, s formátem akce ale neuspěli. Rada takový výdaj jednoduše neschválila. „Akci Sportovní hvězdy dětem jsme jako kraj nepodpořili. Z požadované řádově několika statisícové částky v rámci akce neputovaly téměř žádné k přímému užitku samotným dětem, ale především na realizaci akce a na vystupující, apod. Takto vynaložené veřejné finanční prostředky nám prostě smysl nedávají,“ uvedl pro Hanácké novinky náměstek hejtmana Olomouckého kraje Jan Šafařík.

Jinak to ovšem, zřejmě z důvodu letitých vztahů, dopadlo na prostějovské radnici. Ta na akci, na které se pro základní školy vybralo 105 tisíc, dotovala částkou 300 tisíc korun.

Samotná společnost TK Plus okomentovala na svém webu celou akci dvěma větami: „Trojnásobný olympijský vítěz Jan Železný, bývalý pátý nejlepší tenista světa Jiří Novák, stříbrný oštěpař z Tokia Jakub Vadlejch, fotbalista Karel Kroupa a volejbalistka Simona Bajusz byli patrony a kapitány pěti týmů z řad základních škol, dětských domovů a handicapovaných z Prostějova. Společně se stovkami diváků a spolužáků si užili předvánoční charitativní akci Sportovní hvězdy dětem,“ stojí doslova v textu. Jen to a nic víc.

Je přitom pozoruhodné, jak charitativní akce s tolika kulturními a sportovními hvězdami proběhla de facto bez povšimnutí médií. Jednoduše se odbyla, zadotovala, popsala dvěma větami, skončila, a nikdo se už o ni nestaral.

Vyúčtování charitativní akce: 200 tisíc na moderátorské a organizační služby…

Bezprostředně se ale začaly ozývat i hlasy pozastavující se nad výší čerpané dotace a nad předanými šeky. Dotace města Prostějova totiž činila rovných 300 tisíc korun. Dalších 200 tisíc žádala Černoškova firma od kraje, celkové náklady na uspořádání akce měly být podle dodané dokumentace neuvěřitelných 625 tisíc korun.

Dotace byla v Prostějově hladce a bez problémů schválena. „Řešilo to listopadové zastupitelstvo. „Jednalo se o žádost o dotaci na jednorázovou akci Sportovní hvězdy dětem 2022. Žádost podala společnost TK PLUS. Celkové náklady na akci vyčíslila na 625 000 Kč. Jednotlivé položky žádosti byly netransparentní. Požádali si o 300 000 Kč. Celou částku doporučila rada města zastupitelům schválit. A výsledek? TK PLUS tyto peníze v plné výši dostala. Dalších 200 000 Kč žádala od kraje. Akce byla prezentována jako charitativní. Charitativní šeky byly v hodnotě pouze 105 000 Kč. Proč se pořádá takto předražená charitativní akce? Proč jsou například náklady na moderátorské a organizační služby 200 000 Kč? Vzpomeňme si prosím na to, až bude na programu jednání zastupitelstva jiná potřebná žádost, které se nevyhoví,“ upozornila v prosinci na podivné toky peněz Jana Jílková, opoziční prostějovská zastupitelka (Na Rovinu!).

Vyúčování akce: Změť nejasných nerozpoložkovaných faktur za desetitisíce

Co přesně stálo na celé akci 625 tisíc veřejných a sponzorských peněz je záhadou. Akce se konala 28. listopadu loňského roku v Národním sportovním centru alias v Černoškově tělocvičně, programem provázel slovem Petr Salava. Děti soutěžily v disciplínách, jako například ve slalomu na koloběžkách či s gymbaly, nebo ve sbírání tenisáků či v poznávání vlajek.

Zastupitelka Jílková si nyní podle informací redakce vyžádala od magistrátu vyúčtování akce, které organizátor musel poskytovateli dotace dodat do konce ledna. Podle jejích slov jsou zjištěné skutečnosti mimořádně podivné. Účetnictví má být velmi formální, obsahuje nerozpoložkované faktury se zaokrouhlenými částkami například za propagační služby v řádu desetitisíců. Zastupitelka plánuje tyto informace zveřejnit na nejbližším zastupitelstvu, které se koná v úterý 21. února.

Vlastimil Blaťák