Sto dní hájení koalice skončilo. Kde je programové prohlášení?

Třicátého září vznikla v Olomouci koalice stran ANO, ProPir a spOLečně. Čtvrt roku uplynulo, sto dní hájení skončilo právě teď. Zatím nám stádle chybí poměrně podstatný dokument, a to Programové prohlášení. Vůbec netušíme, co koalice chystá, a vládne městu na bianko šek.

Podotýkám, že to není osobní výtka k této koalici, protože i ta minulá si dávala na čas, a zveřejnila ten zásadní dokument až ve druhé polovině ledna 2019. Stejně tak se chovaly i všechny koalice před ní. Jde tedy spíše o systémovou věc, než nějaké mimořádné pochybení současné rady – přesto je nejvyšší čas se tou věcí zabývat. Aby se neopakovala a aby to bylo tentokrát naposledy, co na ten klíčový povolební dokument čekáme tak dlouho.

Z pozice občana mi přijde prapodivné, jak se vůbec technicky lze po volbách domluvit na koaliční spolupráci, aniž by bylo zřejmé, čeho se ta spolupráce vlastně bude týkat. Skoro bych řekl, že koaliční smlouva a programové prohlášení jsou dvě strany téže mince, a měly by jít ruku v ruce spolu. Jedno bez druhého nedává smysl. Radní vládnou na bianko šek, a s postupujícím časem se logicky stále více vzdalují době a kontextu, v nichž byly formulovány volební sliby.

Věřím a doufám, že je zveřejnění programového prohlášení teď už věcí hodin, nikoli dnů, natož týdnů. Věřím, že obsah dokumentu bude kopírovat předvolební témata, zachová ta podstatná, kvůli kterým jsme to těmto stranám hodili, a nebude posouvat nějaká nová, o nichž před volbami nebyla řeč.

Děkovat pak netřeba. Trvá to už strašně dlouho.

Vlastimil Blaťák